Graviditet og IBD: under graviditeten

Kan man fortsætte sin behandling under hele graviditeten?

Hvis sygdommen er i ro, har kvinder med en kronisk tarmsygdom generelt et normalt graviditetsforløb.

Artikel udgivet den 01-01-2024

Kan man fortsætte sin behandling under hele graviditeten?

Den største risiko for fosteret under graviditeten er aktiv sygdom, og derfor anbefales det, at gravide kvinder med IBD fortsætter den medicinske behandling som de blev gravide på for at holde sygdommen i ro under graviditeten.

I forhold til behandling med biologisk medicin, kan man overveje at stoppe behandlingen omkring 3. trimester for at mindske overførslen af medicin fra mor til barn, hvis der har været ro i sygdommen op til graviditeten og under 1. og 2. trimester. Dette kræver dog nøje individuel vurdering og det er derfor vigtigt, at du er i dialog med din mave-tarm læge omkring din medicinske behandling og sygdomsaktivitet før og under din graviditet.

Hvis man vælger at holde en pause under 3. trimester, kan det biologiske lægemiddel genoptages få dage efter din fødsel, så der sikres fortsat ro i sygdommen i efterfødselsperioden.

Kikkertundersøgelse af tyktarmen kan udføres under graviditeten, hvis det er nødvendigt for behandling af tarmsygdommen. Ultralyd, CT- og MR-scanning er afhængig af tidspunktet i din graviditet samt indikationen. Man foretager ikke kapselkikkertundersøgelse under graviditet. Beslutningen om typen af undersøgelse beror altid på en individuel vurdering.

Sjældent kan der blive behov for operation pga. aktivitet i tarmsygdommen under graviditet. I sådanne tilfælde vil din mave-tarm læge, mave-tarm kirurgen og fødselslægen altid tage udgangspunkt i, hvad der er bedst for dig og for fosteret.

Optimal medicinsk behandling mindsker risiko for dårligt ugunstigt fødselsudkomme for både mor og barn. Det er derfor vigtigt, at du ikke af misforstået hensyn til barnet undlader at tage din medicinske behandling.

Tal med din mave-tarmlæge, hvis du er bekymret for spontan abort.

Er der øget risiko for, at fosteret får misdannelser, når man har IBD?

Den medicinske behandling, som du får for din tarmsygdom under graviditeten, er, som udgangspunkt, ikke forbundet med øget risiko for misdannelser ved barnet. Dog skal du være særlig opmærksom i forhold til lægemidler som indeholder methotrexat og de nye lægemidler i gruppen ”små molekyler”. Tal med din læge, om det gælder for den behandling, du modtager, når du planlægger graviditet.

Skal man spise efter en særlig diæt, når man er gravid og har IBD?

Gravide kvinder med IBD anbefales at følge de samme kostråd som alle andre gravide – også med hensyn til kosttilskud. Tjek Sundhedsstyrelsens anbefalinger vedrørende tilskud af vitaminer, mineraler og fiskeolie under graviditet. Når du planlægger at blive gravid, anbefales det, at du allerede der påbegynder at tage en graviditetsvitamintablet, som indeholder folinsyre.

Hvis du efter operation med fjernelse af et stykke af tyndtarmen, er blevet opstartet i vitamintilskud fx B12 injektioner, skal du fortsætte denne behandling under graviditeten. Tal med din læge, hvis du har spørgsmål vedr. yderligere tilskud af vitaminer og mineraler samt kost og ernæring under graviditet.

Kan man føde vaginalt, når man har IBD?

De fleste kvinder med IBD kan føde naturligt. Hvis du har aktivitet i din tarmsygdom i slutningen af graviditeten, kan kejsersnit komme på tale. Hvis du har bylder, fistler eller svær arvævsdannelse ved endetarmen/mellemkødet, kan kejsersnit også komme på tale.

Tidligere tarmoperation forhindrer som hovedregel ikke, at du kan føde naturligt. Gravide med pouch (ny endetarm konstrueret af tyndtarm efter fjernelse af tyktarmen) og kvinder der med stor sandsynlighed skal have anlagt en pouch i fremtiden anbefales som udgangspunkt kejsersnit.

Beslutningen vedr. fødselsmetode træffes i samråd med din fødselslæge og mave-tarmspecialist.

Kilder

https://www.dsgh.dk/index.php/guidelines/patient-information/ibd-medicinsk-behandling-v-graviditet-og-amning
ECCO Guideline: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36005814/
https://ccf.dk/information/graviditet
https://static.ccf.dk/upload/File/Information/Informationshafter/graviditetvaerdatvide.pdf
https://copa.dk/wp-content/uploads/2016/01/j-pouch-patientinformation.pdf
https://www.dsgh.dk/index.php/guidelines/patient-information/ibd-medicinsk-behandling-v-graviditet-og-amning
https://pro.medicin.dk/Medicin/Praeparater/53#a150
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10816636/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12473883/
https://static.ccf.dk/upload/File/Information/Informationshafter/graviditetvaerdatvide.pdf
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37269871/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36514957/

DOWNLOAD

SPØRGEGUIDE

Jo bedre du er forberedt til undersøgelsen, jo mere kan du tage del i samtalen ved for eksempel at huske at stille de spørgsmål, der er vigtigst for dig og dit behandlingsforløb.

Download ikon