LIDT OM AT ÆNDRE MADVANER

Vores smagsløg vænner sig til det, vi spiser.

Artikel udgivet den 15-12-2022

RÅD NUMMER 10

 

Alle ved, at det er svært at omlægge kosten og vanerne. Faktisk viser det sig, at det er de færreste, der rent faktisk formår at holde et vægttab. Mange har tendens til at vende tilbage til de gamle vaner, og med tiden vil vægten være tilbage til udgangspunktet – måske endda med et par kilo mere på sidebenene.

Sunde livretter

Mad skal ikke bare betragtes som næring – det handler i høj grad også om nydelse. Og hvis du ikke kan lide den (sunde) mad, du spiser, så vil dine kostændringer formentlig ikke holde i det lange løb. Det er derfor vigtigt at spørge sig selv, hvilken slags mad man kan lide – og dernæst se på, hvordan man får tilberedt og valgt den sunde udgave af livretterne. Er du fx vild med lasagne, kan du erstatte kødet med grøntsager, erstatte de lyse lasagneplader med fuldkornsvarianten eller holde lidt igen med osten.

Vi vænner os til smag

Vores smagsløg vænner sig til det, vi spiser. Så når du skruer gradvist ned for sødt, fedt og salt, men alligevel lige spiser lidt kage til eftermiddagskaffen, et par chips før aftensmaden og en lille smule slik til aftenfilmen, så vil dine smagsløg fortsat være vænnet til den kraftige smag af sukker, fedt og salt. Konsekvensen er, at et saftigt, sødt æble smager surt, og at usaltede nødder virker kedelige – og på den lange bane kan det derfor blive svært at opretholde motivationen for at spise sundt.

Den gode nyhed er, at vi forholdsvist hurtigt kan fravænne os smagen for sødt, salt og fedt, hvis blot vi giver vores smagsløg en chance for at blive ”nulstillet”. Og det gør vi kun ved helt at udelade dem fra kosten i en kort periode. Er du vedholdende, vil det kun tage et par uger, og nogle vil opleve en ændring allerede efter fem til seks dage uden søde sager.

Hvis du kan komme derhen, hvor slik er for sødt, og chips er for salte, så vil du opleve, at du automatisk begynder at foretrække naturlige fødevarer – og måske endda at et æble smager så sødt, at du pludselig foretrækker det til aftenkaffen.

Kilder:

*Den plantebaserede kost. Af Maria Felding og Tobias Schmidt Hansen. 2016 Muusmann forlag.

10 veje til vægttab. Sundhedsstyrelsen og Komiteen for Sundhedsoplysning, 3. udgave, 1. oplag, 2019

DOWNLOAD

SPØRGEGUIDE

Jo bedre du er forberedt til undersøgelsen, jo mere kan du tage del i samtalen ved for eksempel at huske at stille de spørgsmål, der er vigtigst for dig og dit behandlingsforløb.

Download ikon