SPIS MINDRE SUKKER

Hører du til de mange, der synes, det er svært at holde sig helt fra slik og søde sager fra den ene dag til den anden, så start med at skære bare lidt ned

Artikel udgivet den 10-11-2022

RÅD NUMMER 5

I den femte artikel i serien ser vi nærmere på, hvordan du kan skære ned på sukker i din hverdag. Sukker har en meget lille mæthedseffekt, og det er derfor, man nemt kan spise det i store mængder. Slik og søde sager behøver dog ikke at være helt forbudt, det handler bare om at spise det med måde – og så kan man jo overveje, om nogle af de søde fristelser kan erstattes med sundere alternativer.

Hvis du vælger at spise frugt i stedet for søde sager bare en gang imellem, så er der nemlig meget at hente på vægten – og ikke mindst på sundheden. Vidste du fx, at 100 g chokolade indeholder lige så mange kalorier som 1 kg (1000 g) æbler? Eller at du indtager lige så mange kalorier ved at kaste dig over 323 gram vindruer til fredagsfilmen i stedet for at nøjes med 58 gram slik?

Tabellen er gentrykt med tilladelse fra Sundhedsstyrelsen.

Start i det små
Det handler i høj grad om vaner. Og hører du til de mange, der synes, det er svært at holde sig helt fra slik og søde sager fra den ene dag til den anden, så start med at skære bare lidt ned. Rører du normalt to teskefulde sukker i kaffen, så prøv med én.

Spiser du en hel plade chokolade til aftenkaffen, så prøv med den halve – og bliv ved med at udfordre dig selv på at skære gradvist ned uge for uge. Og hvem ved – til sidst ender du måske med at foretrække bananer og vindruer.

Mangler du inspiration, leder du efter opbakning til projekt ’mindre sukker’ eller vil du blot dele din rejse? Så husk at række ud til andre, der deltager i IBD-bootcampen på Facebook og Instagram.

Tag dit opslag med @levmedibd eller brug #IBDbootcamp. Så kan det være, at det bliver lige netop dit gode råd, vi deler på siden.

God fornøjelse med det!

Kilde: 10 veje til vægttab. Sundhedsstyrelsen og Komiteen for Sundhedsoplysning, 3. udgave, 1. oplag, 2019

DOWNLOAD

SPØRGEGUIDE

Jo bedre du er forberedt til undersøgelsen, jo mere kan du tage del i samtalen ved for eksempel at huske at stille de spørgsmål, der er vigtigst for dig og dit behandlingsforløb.

Download ikon