Gode tips til at forbedre sit sexliv…

... og opretholde et sundt sexliv, når man har IBD

Ved at have en simpel samtale om dit sexliv kan du indkredse eventuelle problemer, og det kan måske hjælpe dig til at føle dig mindre isoleret.

Artikel udgivet den 07-02-2022

Tal med din sundhedsperson

Det er klart, at du kan føle sig usikker ved at skulle tale om dit sexliv med din sundhedsperson! Du kan måske også være nervøs over at skulle tale om sex i relation til dine symptomer, f.eks. bekymringer over inkontinens eller dit kropsbillede.

Men hvis det adresseres på en neutral og faktuel måde, kan det være en lejlighed til at åbne op i forhold til emnet. Ved at have en simpel samtale om dit sexliv kan du indkredse eventuelle problemer, og det kan måske hjælpe dig til at føle dig mindre isoleret. Husk, at samtalerne med din sundhedsperson er fortrolige!

Det kan måske føles mindre akavet, når du først har opbygget et fortroligt forhold til din sundhedsperson; det kan også være, at det er en fordel at gøre det allerede ved en af de første konsultationer.

Det kan måske være rarere for dig at tale om dit sexliv, hvis din partner også er til stede; du kan eventuelt benytte lejligheden til at tage din partner med til en konsultation om dette.

Erfaringen viser, at IBD-patienter henvender sig til deres sundhedspersoner for at tale om deres sexliv.1 Du skal have det godt med at tage hul på emnet, så du skal gøre det på et tidspunkt, der føles rigtigt for dig! Du kan starte med at tage følgende emner op og så lige så stille nærme dig en mere fokuseret samtale om sex:

 • Dating og/eller relationer
 • Ensomhed
 • Øget stressniveau, der påvirker din hverdag

Inddrag din partner

Kommunikation på alle niveauer er nøglen til et sundt sexliv, uanset om der er tale om en partner gennem længere tid eller en ny partner. En af de bedste måder at håndtere sine bekymringer på er ved at tale om dem og være ærlig omkring sine erfaringer.

Håndtering af almindelige bekymringer

Der er nogle almindelige bekymringer, som du kan håndtere på en konstruktiv måde:

Vil andre synes, at jeg er tiltrækkende?

Et negativt kropsbillede kan gøre det meget svært at date eller bare overveje at skulle møde en ny partner, for slet ikke at tale om at deltage i seksuel udfoldelse. Det kan være en hjælp at huske, at også personer uden IBD kan have de samme følelser.

Du har måske også svært ved at forestille dig, at nogen skulle finde dig tiltrækkende, især når du tit skal skynde dig på toilettet eller får bivirkninger af medicinen, f.eks. akne eller oppustet ansigt på grund af høje doser binyrebarkhormon. Hvis det er tilfældet, kan du prøve følgende1:

 • Hold fokus på det store billede og på, at IBD kun er ét aspekt, som ikke definerer dig. Din partners ønske om at være sammen med dig er måske ikke påvirket af de ting, som du oplever som “utiltrækkende”, f.eks. mulig afføringsinkontinens og smerter ved samleje. 
 • Fokusér på de ting, som du finder tiltrækkende hos dig selv, for at øge din seksuelle selvsikkerhed.
 • Brug alle fem sanser – begær er ikke kun baseret på synet.
 • Ud over ens personlighed og individualitet kan det være en hjælp at føle sig afslappet overordnet set, så man kan udtrykke sig selv bedre og dermed blive mere tiltrækkende for andre.
 • Sørg for at passe godt på dig selv både fysisk og psykisk ved at deltage i forskellige aktiviteter, f.eks. sport, og ved at spise en balanceret kost.
 • Hvis du har en partner, så tal med ham/hende om, hvad der bekymrer dig i forhold til IBD og sex.

Depression kan være et væsentligt aspekt af IBD og kan ramme op til 34 % af IBD-patienter, når deres sygdom er aktiv.2

Studier har vist, at IBD-patienter, der er deprimerede, oftere rapporterer om nedsat seksuelt fokus, nedsat seksuelt begær, orgasmeproblemer, reduceret tilfredsstillelse, nedsat samlejehyppighed og reduceret tilfredsstillelse af partneren.3,4 Det anbefales, at patienter med nedsat seksuel funktion bliver screenet for depression hos deres sundhedspersoner.5 Hvis du tror, at du har en depression, er det en god idé at tale med din sundhedsperson om det.

Hvordan kan jeg fortælle andre om min sygdom?

Det kan være meget stressende at skulle tale om IBD med en potentiel partner, og der er ingen “rigtig” eller “forkert” måde at gøre det på. Mange mennesker har ofte ikke hørt om IBD før og kan umiddelbart have svært ved at forstå, hvad sygdommen indebærer (værktøjet Talking Toolkit kan give dig inspiration til, hvordan du kan indlede en samtale om IBD: https://www.ittakesguts.org.uk/talk/talking-toolkit).

 • Når du går ind i en ny relation, kan du typisk mærke med tiden, om den pågældende person er den rigtige, eller hvornår timingen er den bedste til at fortælle mere detaljeret om din IBD (via følgende link kan du finde en introduktionsfolder fra Crohn’s and Colitis Canada med tips til, hvordan du kan indlede en samtale med nye/eksisterende partnere: http://crohnsandcolitis.ca/Crohns_and_Colitis/documents/english-brochures/2017-Heart-Matter-EN-LR.pdf)
 • Indled forsigtigt med nogle grundlæggende fakta om IBD, og byg lige så stille op til den mulige indvirkning, som sygdommen kan have på sexlivet. Du kan finde flere gode råd hos Crohn’s & Colitis UK på: http://s3-eu-west-1.amazonaws.com/files.crohnsandcolitis.org.uk/Publications/sexual-relationships-and-IBD.pdf)
 • De fleste mennesker sætter pris på ærlighed og tillid, og det kan åbne op for yderligere kommunikationskanaler, der kan gøre relationen tættere.
 • Du skal ikke fortælle alt om din sygdom på én gang – der bliver masser af tid til flere samtaler, efterhånden som relationen udbygges.

Hvordan kan jeg opfylde min partners seksuelle behov?

Ligesom alle andre har du formodentlig ikke altid lyst til sex på grund af forskellige faktorer, der ikke nødvendigvis har med din IBD at gøre. På samme måde kan pres fra din partner få dig til at tro, at du skal gøre noget bestemt seksuelt, i stedet for det, som du faktisk har lyst til. Hvis det er tilfældet, skal du huske følgende1:

 • Det er ikke, fordi du har noget personligt imod din partner de gange, du ikke har lyst til sex, fuldstændig ligesom de gange, hvor han/hun ikke føler sig “i stødet”.
 • Tal med din partner, og giv ham/hende mulighed for at være forstående og støttende – det kan faktisk forbedre og styrke jeres relation.
 • Det kan være en hjælp at tilfredsstille dig selv (onanere) for at finde ud af, hvordan din krop reagerer på forskellige seksuelle stimuli. Det kan potentielt gøre en seksuel relation med en partner mere tilfredsstillende.
 • Foreslå andre former for seksuelt samvær.

Alternativer til samleje

Her er nogle metoder til forbedret intimitet uden penetration:

 • Kramme, kæle, kysse, kærtegne
  • En bedre kontakt med din partner kan give jer mulighed for at give udtryk for jeres kærlighed uden at have egentligt samleje. På den måde kan I skabe et tættere bånd mellem jer, hvilket igen kan øge begæret og sexlysten.
 • Kommunikation
  • Tilbring tid sammen med din partner, f.eks. ved at spise romantiske middage eller gå lange ture. Tal om jeres følelser og fantasier om sex.
 • Sexlegetøj
  • Man kan bruge sexlegetøj og sextilbehør som led i et sundt sexliv – på den måde kan man få lidt eventyr og fest ind i soveværelset.
 • Massage
  • Massage kan være en rigtig god måde at knytte dig tættere til din partner på. Foreslå brug af essentielle olier, musik og stearinlys for at skabe en afslappet atmosfære.
 • Tal med en ekspert
  • Det kan være en god idé at konsultere en sexterapeut for at drøfte dine bekymringer og få tips til et bedre sexliv. Du kan enten gøre det alene eller sammen med din partner.
 • Lav noget andet sammen
  • Tilbring tid sammen med din partner, hvor I laver ting, der ikke har med sex at gøre, så du kan føle dig mindre presset til seksuel udfoldelse.

Råd fra andre IBD-patienter

SOBADASS.ME (Sam Cleasbys blog) https://www.sobadass.me/2016/03/05/the-body-image-advice-i-wish-i-could-give-my-18-year-old-self/
“Den skønneste kraft er egenkærlighed, når du elsker og accepterer din egen krop, det føles virkelig fantastisk.” 

LIGHTS CAMERA CROHN’S (Natalie Haydens blog) https://lightscameracrohns.com/2019/02/25/self-love-learning-to-love-your-body-despite-your-disease/
“Det er i orden at have dårlige dage. Det er i orden at kæmpe. Det hører med. Men sørg for at give ekstra omsorg, kærlighed og opmærksomhed til den person, som du ser kigge tilbage i spejlet.”

Crohn’s & Colitis Foundation (Sp&Sv) https://site.crohnscolitisfoundation.org/campus-connection/managing-ibd/body-image/
“I stedet for at blive vred over kommentarer om forandringerne i min krop, prøver jeg at bruge dem som afsæt for at fortælle folk, hvad IBD er, og hvordan sygdommen påvirker mig.”

Sexologisk terapi/rådgivning

Rådgivning kan ikke få IBD til at forsvinde, men det kan hjælpe dig til at føle dig stærkere på trods af sygdommen. En erfaren rådgiver kan støtte dig og hjælpe dig med at håndtere udfordringerne, ligesom han eller hun kan undersøge, hvordan du opfatter din sygdom og dens indvirkning på dit liv. Rådgivning kan navnlig hjælpe dig og din partner med at arbejde aktivt med eventuelle seksuelle problemer.

Foreninger, der tilbyder sexologisk terapi/rådgivning:

Håndtering af aktuelle bekymringer omkring seksuel udfoldelse

Det kan være en god idé at få løbende støtte. Dine behov kan ændre sig over tid, alt efter hvilke relationer du indgår i, og afhængigt af hvor aktiv din sygdom er. Det er vigtigt, at du føler, at du kan benytte relevante ressourcer både nu og i fremtiden.

Du føler dig måske tryg, hvis du kan få en opfølgende konsultation hos din sundhedsperson på et tidspunkt, der passer til din rytme.

Referencer:
 1. Lorraine Grover, Psychosexual Nurse Specialist, personal communication 2020
 2. Mikocka-Walus A, et al. Inflamm Bowel Dis. 2016; 22:752-62
 3. Gorgun E, et al. Colorectal Dis. 2005;7:545–550
 4. Timmer A, et al. Clin Gastroenterol Hepatol. 2007;5:87–94)
 5. Ford C, et al. (2019) Sex and Intimacy. In: Sturm A., White L. (eds) Inflammatory Bowel Disease Nursing Manual. Springer International Publishing; 2019: p369–75

DOWNLOAD

SPØRGEGUIDE

Jo bedre du er forberedt til undersøgelsen, jo mere kan du tage del i samtalen ved for eksempel at huske at stille de spørgsmål, der er vigtigst for dig og dit behandlingsforløb.

Download ikon