fbpx

Graviditet og IBD

Forfatter: Mette Julsgaard, 1. Reservelæge, PhD, Lever-, Mave- & Tarmsygdomme, Aarhus Universitetshospital

IBD er ingen hindring, hvis man ønsker at få børn. Der er dog nogle forhold, du gerne skal være opmærksom på både før, under og efter graviditeten. Det vigtigste er:

  • Kontakt din mave-tarm specialist, hvis du ønsker at blive gravid, eller hvis du som mand ønsker at gøre din partner gravid. Inden en graviditet er det godt at få talt om den medicinske behandling, vigtigheden af ro i sygdommen, og hvordan symptomer fra tarmsygdommen skal håndteres under en graviditet.
  • Den medicinske behandling, som har skabt ro i din sygdom, er den behandling, som du skal fortsætte med både før, under og efter en graviditet. En undtagelse er dog behandlinger, der indeholder lægemidlet methotrexat, som man bør stoppe med minimum tre måneder inden planlagt graviditet, da lægemidlet kan give misdannelser hos barnet.
  • Kvinder med en kronisk tarmsygdom har generelt et normalt graviditetsforløb. Ro i sygdommen, når du bliver gravid og under selve graviditeten, er vigtig for fosterets udvikling[i].
  • Graviditet i sig selv kan medføre et ændret afføringsmønster. Det kan derfor nogle gange være svært at skelne sygdomsaktivitet fra graviditetsrelaterede gener. Kontakt din mave-tarm specialist, hvis du har symptomer, som kan være tegn på aktivitet under graviditeten.

Graviditet og IBD:

Kilder:

[i] DSGH guideline “IBD: Medicinsk behandling ved graviditet og amning”, ECCO-guideline, Toronto consensus og AGA guideline