fbpx

Kan man bade med stomi?

Ja, det kan man sagtens!

Nogle mennesker frygter, at posen vil falde af eller lække, hvis de går i vandet med den. Men hvis du følger nogle enkle tommelfingerregler, kan du sagtens nyde en tur i svømmehallen, spabadet eller på stranden som alle andre.

Er klæberen vandtæt?

De fleste stomiposers kulfiltre og plader er vandtætte. Men tjek for en sikkerheds skyld med din stomi-sygeplejerske. Hvis ikke pladen er vandtæt, kan den tætnes ved at sætte vandskyende plaster henover. Det er også en fordel, hvis din hud bliver irriteret af vandafvisende plader.

De fleste mennesker behøver ingen yderligere beskyttelse for at kunne bade med stomi. Men nogle foretrækker at bruge kantsikring og tætningsringe for at være så sikre som muligt. Stomier er forskellige, og derfor kan det være en god idé at få skræddersyede badetips om din stomi fra stomisygeplejersken.

Det er muligt at købe sorte stomiposer, som skjuler posens indhold i højere grad end de lyse poser. Sammen med sorte bikinitrusser gør det stomien mere diskret, hvis du foretrækker det.

Hvis du er nervøs for lækage, kan du øve dig hjemme i badekarret eller under bruseren, inden turen går til stranden eller svømmehallen.

Find det rette badetøj

Folks forfængelighed og smag i badetøj varierer – stomi eller ej. Vælg det badetøj, du føler dig bedst tilpas i. Der er ingenting til hinder for at bade i almindeligt badetøj – fx bikini eller speedos, hvis du er tryg ved, at din stomi er synlig. Stomien er jo en del af dig, og det kan være med til at bryde tabuer at vise den frem.

Det kan også være, at du har det bedst med at gemme stomien væk. I så fald kan du vælge højtaljede trusser eller badebukser og evt. t-shirt. Nogle vælger rummelige badeshorts, som kan kamuflere posen. Nogle kvinder vælger også en bade-sarong eller badedragt.

Der findes flere producenter, som laver badetøj, der er specialdesignet til personer med stomi.

Det er en fordel at skifte stomibandage lige inden, du går i bad. Det varme vand vil ofte få stomibandagen til at klæbe endnu bedre.

Skift stomibandagen umiddelbart efter badeturen for at undgå hudirritation fra klor- eller saltvand, der kan sætte sig i klæberen. På den måde mindskes risikoen også for svampeinfektion, som man kan være uheldig at pådrage sig, hvis man gå rundt med en fugtig klæber.

Det kan være en idé at bruge klæbefjerner, hvis du har brugt kantsikring og tætningsringe, så du ikke beskadiger huden, når pladen skal fjernes.

Kilder: