fbpx

Sådan rejser du med IBD

En kronisk tarmsygdom kan godt hænge som mørke skyer foran dine rejsedrømme. Men sådan behøver det ikke at være! Med planlægning og de rette forholdsregler kan man sagtens rejse med IBD. Vi har samlet en god håndfuld ferieråd her.

Hvad dækker det blå sygesikringskort?

Inden du klikker ’bestil’ på flybilletterne, er det en god idé at have tjek på, hvordan du er forsikret under rejsen.

Hvis du skal rejse inden for EU-landene, Norge, Lichtenstein og Schweiz (Schengen-området) dækker det blå EU-sygesikringskort, så du er forsikret på lige fod med borgerne i det land, du rejser i. Alligevel kan det i nogle tilfælde være en god idé at købe en privat rejseforsikring, selvom man rejser inden for Schengen. Der er nemlig forskellige regler fra land til land.

I nogle lande er der en egenbetaling på op til 30-40 procent af udgifterne til behandling. Det vil også gælde for dig, hvis du skulle blive syg i det pågældende land. Så selvom du ikke skal betale en krone for samme behandling i Danmark, så kan du altså komme til at punge ud, hvis du bliver behandlet i nogle EU-lande. Tjek det pågældende lands regler før afrejse. Vær desuden opmærksom på, at hjemrejsetransport under sygdom ikke dækkes af det blå sygesikringskort.

Rejser uden for Schengen

Rejser du uden for EU-landene, Norge, Lichtenstein og Schweiz er du ikke dækket af det blå sygesikringskort, og derfor anbefales det at have en privat rejseforsikring, så du er forsikret økonomisk, hvis du skulle blive ramt af sygdom under rejsen.

Men når man lever med en kronisk sygdom, er der nogle særlige krav til at tegne en rejseforsikring.
En almindelig rejseforsikring dækker nemlig kun akut opstået sygdom og vil derfor ikke dække, hvis du skal indlægges eller har brug for lægehjælp under rejsen på grund af din kroniske tarmsygdom.

Når man har en kronisk sygdom, skal man udfylde en helbredserklæring og have en såkaldt medicinsk forhåndsgodkendelse af sit forsikringsselskab for at kunne tegne en rejseforsikring. Tag fat i forsikringsselskabet i god tid inden rejsen. Procedurerne for forhåndsgodkendelse varierer fra selskab til selskab.

Hvis du ønsker en afbestillingsforsikring, kræves det også, at der er indhentet en medicinsk forhåndsgodkendelse, før du bestiller rejsen, da afbestillingsforsikringer typisk også kun gælder ved akut og ikke kronisk sygdom.

Tag forholdsregler for stress

Rejs, når din sygdom er i bero, hvis det er muligt. Det mindsker risikoen for opblussen under rejsen og dermed ødelagte feriedage. Hvis stress kan give dig opblussen i sygdommen, kan du sørge for at planlægge din rejse hjemmefra i stedet for undervejs på rejsen.

Du kan også tjekke hotellets toiletforhold hjemmefra. Er dit værelse med eget toilet? Hvor langt er der til toiletterne, hvis de er fælles?

Hvis du skal på busrejse, kan du på forhånd sikre dig, at der er toilet i bussen – særligt hvis det er en længere rejse. På bus, fly og tog kan du sørge for at sidde på en gangplads, så du har hurtigst mulig adgang til toilet.

Hav styr på sygdom og medicin

Det er også en god ide at medbringe et engelsksproget brev med oplysninger om sygdommen og dens behandling, så du kan få den rette hjælp, hvis uheldet skulle være ude. Din læge kan hjælpe dig med at udfylde det.

Hvis du synes, din medicinske behandling er svær at forene med rejsen, så tag en snak med din læge, så I sammen kan finde den bedste løsning for dig og dit helbred under rejsen. I mange tilfælde kan der findes løsninger, så du kan fortsætte din behandling på ferien.

Måske modtager du biologisk behandling på hospitalet? Det er en mulighed selv at medbringe medicinen og på forhånd lave en aftale om at modtage behandlingen af en tarmspecialist i det pågældende land.

Husk vacciner og almindelige rejseråd

Det er vigtigt at huske at få de anbefalede vacciner, inden man rejser til udlandet. For eksempel anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man bliver vaccineret mod stivkrampe, difteri og Hepatitis A ved rejse til Thailand.

Men når man har IBD og er i behandling, skal man forberede sig i ekstra god tid. Der kan nemlig være nogle vacciner, man ikke må få, hvis man samtidig er i en bestemt medicinsk behandling. I praksis kan det betyde, at du skal overgå til en anden type IBD-behandling i perioden, hvor du bliver vaccineret. Tag en snak med din læge.

Hvis du skal til varme himmelstrøg, så husk solcreme med høj faktor, da noget IBD-medicin gør huden mere sensitiv.

Hvis du rejser i lande med risiko for fødevare- og vandforurening, er det en god ide at holde sig til tilberedte fødevarer og kogt vand eller vand købt på flaske for at undgå maveinfektion, som kan trigge IBD.

Kilder:

  • www.ibdpassport.com/travelling-ibd/travel-and-ibd
  • www.rejseforsikringsguiden.dk/rejseforsikring-ved-kronisk-sygdom/
  • tidtilforsikring.dk/rejseforsikring-og-kronisk-sygdom/
  • ccf.dk/upload/File/Information/Informationshafter/Vard_at_vide_om_IBD_2015.pdf
  • www.sos.eu/da/forretningsomraader/rejse/det-blaa-eu-sygesikringskort/