fbpx

Vaccinationer og IBD

Som IBD-patient er der nogle vacciner, du bør få – og andre du generelt bør holde dig fra. Og hvad gør du, hvis du skal ud at rejse og gerne vil vaccineres? Vi giver dig et overblik over relevante vaccinationer for dig med IBD.

Som udgangspunkt er det altid vigtigt at sætte sig ind i, hvilke vacciner der er relevante for dig som IBD-patient, og hvilke du generelt ikke bør få, når du har en inflammatorisk tarmsygdom. Og det er ikke så ligetil. Husk du altid bør rådføre dig med din IBD læge.

Er du for eksempel i behandling med et præparat, der dæmper immunforsvaret, så er du særligt modtagelig overfor smitte med visse sygdomme. Derfor kan det være en god idé at blive vaccineret mod visse smitsomme sygdomme, men samtidig skal du være opmærksom på, at du generelt ikke bør blive vaccineret med levende vacciner, når dit immunforsvar er dæmpet.

Anbefalede vacciner til dig med dæmpet immunforsvar

Når du har IBD, kan både sygdommen i sig selv og den medicinske behandling dæmpe immunforsvaret. Og det kan gøre dig særligt udsat for at blive ramt af forskellige sygdomme. Hvis du er i behandling med immundæmpende medicin, eller hvis du generelt har nedsat immunforsvar, kan du derfor overveje at blive vaccineret mod:

 • Influenza
  Vaccinen koster ca. 100 kr. og skal gives én gang årligt i oktober/november.
 • Lungebetændelse
  Vaccinen koster ca. 950 kr. Varigheden af beskyttelsen er endnu ukendt.
 • Meningokok B
  Vaccinen koster 981 kr. Varigheden af beskyttelsen er endnu ukendt.
 • HPV
  Vaccinen gives i tre doser, der hver koster 1.300 kr. Vaccinen har været en del af børnevaccinationsprogrammet til piger siden 2009 og til drenge siden 2019, så tjek om du allerede har fået den.
 • Stivkrampe, difteri og kighoste
  Vaccinen koster 450 kroner og holder i 10 år. Vaccinen indgår i børnevaccinationsprogrammet, så tjek om du allerede har fået den.

Hvis du er over 65 år eller medlem af Danmark, kan du få tilskud til visse vacciner.

Undgå levende vacciner, hvis du har dæmpet immunforsvar

Er du i behandling med et biologisk lægemiddel eller en anden immundæmpende behandling, skal du være opmærksom på, at du kan blive syg af visse vacciner. Der findes to typer af vacciner – levende og inaktive. De såkaldt levende vacciner er lavet af levende, svækkede bakterier eller virus. Disse vacciner kan derfor udløse sygdom hos patienter med nedsat immunforsvar.

Inaktive vacciner indeholder derimod dræbte virus eller bakterier, og der er derfor ingen risiko for at blive syg af disse.

Da biologisk behandling dæmper immunforsvaret, bør du undgå levende vacciner, hvis du er i behandling med et biologisk lægemiddel. Hvis du er udsat for stor smitterisiko, bør det dog opvejes mod risikoen ved vaccinen. Tag en snak med din læge.

 

Hvilke vacciner er levende?

Levende vacciner omfatter vaccinationer mod:

 • Mæslinger, fåresyge og røde hunde (MFR)
 • Skoldkopper
 • Gul feber
 • Tuberkulose (BCG-vaccine)
 • Tyfus (oral vaccine)
 • Herpes zoster
 • Polio (oral vaccine – denne vaccine gives dog ikke længere i Danmark)

Alle øvrige vacciner er inaktive.

Inden du skal i immundæmpende behandling

Hvid du skal i biologisk behandling, bør du blive opdateret på alle dine vacciner, inden du starter i behandling. Har du tidligere været i biologisk behandling, bør du vente med at blive vaccineret med levende vacciner, til der er gået mindst tre måneder fra, du stoppede behandlingen.

 

Vaccination inden rejsen

Det er en god idé at blive vaccineret mod forskellige sygdomme, inden du skal ud og rejse. De fleste af de anbefalede vacciner er inaktive. Men i flere lande er det et krav, at man ved indrejse er vaccineret mod gul feber, og denne vaccine er levende. Hvis dit immunforsvar er for svækket til at få vaccinen, kan din læge skrive en undtagelsesattest, der forklarer, hvorfor du ikke er vaccineret, og på den måde kan du alligevel rejse ind i landet. Husk dog at tage en snak med din læge om risikoen for smitte.

Find ud af, hvilke rejsevacciner, du har brug for hos Statens Seruminstitut.