Råd til mænd

Du skal være opmærksom på, at analsex medfører en højere risiko for seksuelt overførte sygdomme, så I bør bruge kondom.

Rejsningsproblemer er ikke ualmindeligt – heller ikke blandt personer der ikke har IBD

Artikel udgivet den 07-02-2022

Medicin

Nogle af de lægemidler, der typisk anvendes til behandling af IBD, f.eks. anti-TNF-midler og thiopuriner, kan give rejsningsproblemer, idet der dog er tale om en ikke-almindelig bivirkning1. De fleste behandlinger mod rejsningsproblemer er sikre for dig, selvom du har IBD. Tal med din sundhedsperson, hvis du er bekymret for bivirkninger ved din medicin.

Rejsningsproblemer

Rejsningsproblemer er ikke ualmindeligt – heller ikke blandt personer der ikke har IBD. Rejsningsproblemer ses dog hyppigt blandt mænd med IBD. Det kan skyldes faktorer som f.eks. depression og angst for, hvad der kan “gå galt” under sex, hvilket forståeligt nok gør det til en følelsesmæssigt presset situation3.

Det kan også være en bivirkning ved nogle af de lægemidler, der anvendes til behandling af IBD, f.eks. steroider, eller et symptom på en ledsagende depression. Tal med din sundhedsperson om mulighederne for ændring i medicinering og andre forhold, der kan være en hjælp.

Det kan være en god idé at konsultere en sexolog for at tale nærmere om problemet. Læs mere her

Referencer:
  1. Ford C, et al. (2019) Sex and Intimacy. In: Sturm A., White L. (eds) Inflammatory Bowel Disease Nursing Manual. Springer International Publishing; 2019: p369–75
  2. Crohn’s & Colitis UK; http://s3-eu-west-1.amazonaws.com/files.crohnsandcolitis.org.uk/Publications/sexual-relationships-and-IBD.pdf
  3. Christensen B, MD. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2014; 10:53–55.

DOWNLOAD

SPØRGEGUIDE

Jo bedre du er forberedt til undersøgelsen, jo mere kan du tage del i samtalen ved for eksempel at huske at stille de spørgsmål, der er vigtigst for dig og dit behandlingsforløb.

Download ikon