Sådan får du det bedste ud af konsultationen

Husk: konsultationen er til for dig.

Læs om, hvad du selv kan gøre for at få et optimalt behandlingsforløb gennem en god dialog med din tarmspecialist.

Artikel udgivet den 01-09-2020

  • KEND DIT BEHANDLINGSMÅL – OG FORTÆL LÆGEN DET!

Et behandlingsmål er et udtryk for, hvilken effekt man ønsker, at behandlingen skal have på sygdommen. Optimalt set er behandlingsmålet, at din sygdom er i ro. Men dette ”måles” på forskellige måder af læge og patient. Når lægen skal definere et behandlingsmål vil det ofte handle om heling af tarmslimhinden eller nogle bestemte tal i blod- eller afføringsprøver. Men din hverdag handler jo ikke om billeder fra kikkertundersøgelser og prøvesvar. Den handler nærmere om, hvorvidt du kan udføre dit arbejde, tage på sommerferie, dyrke din fritidsinteresse eller lignende på trods af IBD. Vi lever forskellige liv, og derfor vil det personlige behandlingsmål også variere fra patient til patient. For at bruge tiden i konsultationen optimalt er det en god idé, at du har gjort dig klart, hvad du gerne vil opnå med din behandling. Og fortælle din tarmspecialist om det. Så kan I forventningsafstemme og lægge et fælles behandlingsmål, som både kan aflæses i prøverne og mærkes i din hverdag.
Hvis du ikke føler, at du har nået dit behandlingsmål efter noget tid med den samme type behandling, bør du tage det op med tarmspecialisten. Dialogen er væsentligt for, at du får et så godt behandlingsforløb som muligt.

  • FORTÆL OM DINE SYMPTOMER – OGSÅ DEM, SOM IKKE KOMMER FRA TARMEN

Det er vigtigt, at din tarmspecialist har det bedst mulige overblik over din sygdom. Derfor skal du huske at fortælle om alle dine symptomer, når du er til kontrol. Er de blevet værre eller bedre siden sidst? Er der kommet flere til? Husk også at fortælle om de symptomer, som du måske ikke umiddelbart forbinder med en tarmsygdom. De kan nemlig være et tegn på opblussen eller følgesygdom. Sådanne symptomer kan f.eks. være: Ledsmerter, betændelse i huden, udslæt, øjenbetændelse eller bleghed. Læs mere om IBD og følgesygdomme

  • KONTAKT STRAKS SPECIALISTEN VED OPBLUSSEN

Hvis du oplever opblussen i din sygdom, så kontakt lægen med det samme. Nogle patienter vil ikke være til ulejlighed og håber, at udbruddet går over af sig selv. Men jo før et udbrud opfanges og behandles, jo færre skader sker der, og jo bedre kan det behandles.

Det er en god idé at forberede sig grundigt før hver konsultation. På den måde får du dannet dig et overblik over, hvad der er vigtigt for dig at få talt om. Her på Lev med IBD kan du finde en spørgeguide med en række vigtige spørgsmål til dig om din sygdom.

Du kan downloade den her – og blive helt klar til mødet med lægen.

DOWNLOAD

SPØRGEGUIDE

Jo bedre du er forberedt til undersøgelsen, jo mere kan du tage del i samtalen ved for eksempel at huske at stille de spørgsmål, der er vigtigst for dig og dit behandlingsforløb.

Download ikon