Sådan får du det bedste ud af konsultationen

Husk: konsultationen er til for dig.

Hvad du selv kan gøre for at få et optimalt behandlingsforløb gennem en god dialog med dit behandlingsteam.

Artikel udgivet den 23-10-2023

1. KEND DIT BEHANDLINGSMÅL – OG FORTÆL LÆGEN DET!

Et behandlingsmål er et udtryk for, hvilken effekt man ønsker, at behandlingen skal have på din IBD. Optimalt set er behandlingsmålet, at din IBD er i ro. Men dette ”måles” på forskellige måder af læge og patient.

Når lægen skal definere et behandlingsmål vil det ofte handle om heling af tarmslimhinden eller nogle bestemte tal i blod- eller afføringsprøver.

Men din hverdag handler jo ikke om billeder fra kikkertundersøgelser og prøvesvar. Den handler nærmere om, hvorvidt du kan udføre dit arbejde, tage på sommerferie, dyrke din fritidsinteresse eller lignende på trods af din IBD. Vi lever forskellige liv, og derfor vil det personlige behandlingsmål
også variere fra person til person.

For at bruge tiden i konsultationen optimalt er det en god idé, at du har gjort dig klart, hvad du gerne vil opnå med din behandling. Og fortælle din tarmspecialist om det. Så kan I forventningsafstemme og definere dit behandlingsmål, som både kan aflæses i prøverne og mærkes i din hverdag.

Hvis du ikke føler, at du har nået dit behandlingsmål efter nogen tid med den samme type behandling, bør du tage det op med dit behandlingsteam. Dialogen er væsentligt for, at du får et så godt behandlingsforløb som muligt.

2. FORTÆL OM DINE SYMPTOMER – OGSÅ DEM, SOM IKKE KOMMER FRA TARMEN

Det er vigtigt, at dit behandlingsteam har det bedst mulige overblik over din sygdom. Derfor skal du huske at fortælle om alle dine symptomer, når du er til kontrol. Er de blevet værre eller bedre siden sidst? Er der kommet flere til? Husk også at fortælle om de symptomer, som du måske ikke umiddelbart forbinder med en tarmsygdom. De kan nemlig være et tegn på opblussen eller følgesygdom. Sådanne symptomer kan f.eks. være: Ledsmerter, betændelse i huden, udslæt, øjenbetændelse eller bleghed. Læs mere om IBD og følgesygdomme

3. KONTAKT STRAKS SPECIALISTEN VED OPBLUSSEN

Hvis du oplever opblussen i din sygdom, så kontakt lægen med det samme. Nogle patienter vil ikke være til ulejlighed og håber, at udbruddet går over af sig selv. Men jo før et udbrud opfanges og behandles, jo færre skader sker der, og jo bedre kan det behandles.

Det er en god idé at forberede sig grundigt før hver konsultation. På den måde får du dannet dig et overblik over, hvad der er vigtigt for dig at få talt om. Her på Lev med IBD kan du finde en spørgeguide med en række vigtige spørgsmål til dig om din sygdom.

Du kan også bruge værktøjet ”IBD Disk”. IBD Disk et værktøj som indgår i Lev Med IBD appen. Det kan være et godt redskab til at følge udviklingen i din IBD over tid. IBD Disk betår af 10 forskelligespørgsmål, hvor du scorer dig selv.

Ved at udfylde IBD Disk regelmæssigt kan du følge, hvordan din IBD f.eks. påvirker din søvn, dit samvær med andre, dit energiniveau, dine følelser eller opfattelsen af din eget kropsbillede. Du har efterfølgende mulighed for at trække en rapport, som kan bruges i samtalen med dit behandlingsteam.

Du kan downloade Lev med IBD appen her og blive helt klar til mødet med lægen.

DOWNLOAD

SPØRGEGUIDE

Jo bedre du er forberedt til undersøgelsen, jo mere kan du tage del i samtalen ved for eksempel at huske at stille de spørgsmål, der er vigtigst for dig og dit behandlingsforløb.

Download ikon