DOWNLOAD SPØRGEGUIDE

KRÆV DEN BEDSTE BEHANDLING

HVAD SKAL MAN MED EN SPØRGEGUIDE?

Mange glemmer et spørgsmål eller to, når de endelig har en samtale med lægen. Og det er rigtig ærgerligt. For jo bedre du er forberedt til konsultationen, jo mere kan du tage del i samtalen og huske at stille de vigtige spørgsmål.

  • Kender du målet med din behandling?
  • Hvad vil det sige at være velbehandlet?
  • Hvornår skal du tage kontakt til din læge?
  • Hvordan ved du, om din behandling virker (godt nok)?

I en almindelig konsultation har du kun kort tid sammen med lægen, hvor I både skal tale om dine prøvesvar, og hvordan du har det. Måske skal du også have information om nye undersøgelser eller om ændring i din behandling.

KEND DIT BEHANDLINGSMÅL – OG FORTÆL LÆGEN DET!

Det er også vigtigt, at du sætter dig ind i, hvordan sygdommen kan behandles. På den måde tager du også selv ansvar for, at du er godt nok behandlet – og kan handle på det, hvis du mener, at behandlingen ikke virker.

Jo bedre, du kender din sygdom, jo bedre kan du planlægge din dag og dit liv med IBD. Det er vigtigt, at du sætter dig ind i, hvad du kan forvente af dig selv, både når du har det godt og er symptomfri, samt når du kæmper med et udbrud.

Uanset hvilken behandling du får lige nu, er det vigtigt, at du tager din medicin. Medicinen kan ikke helbrede dig, men den kan nedsætte betændelsen i tarmene og dermed lindre symptomerne.

Missing

LÆS MERE

HAR LIGE FÅET IBD - HVAD NU?

Du har lige fået IBD. Og selv om du helst vil benægte diagnosen eller ofte ønsker sygdommen langt væk, så er netop det at acceptere, at du har og lever med en kronisk sygdom, et vigtigt skridt på vejen til at få et godt liv med IBD.

FORTÆL OM DINE SYMPTOMER – OGSÅ DEM, SOM IKKE KOMMER FRA TARMEN

Det er vigtigt, at din tarmspecialist har det bedst mulige overblik over din sygdom. Derfor skal du huske at fortælle om alle dine symptomer, når du er til kontrol. Er de blevet værre eller bedre siden sidst? Er der kommet flere til? Husk også at fortælle om de symptomer, som du måske ikke umiddelbart forbinder med en tarmsygdom. De kan nemlig være et tegn på opblussen eller følgesygdom. Sådanne symptomer kan f.eks. være: Ledsmerter, betændelse i huden, udslæt, øjenbetændelse eller bleghed. Læs mere om IBD og følgesygdomme

KONTAKT STRAKS SPECIALISTEN VED OPBLUSSEN

Hvis du oplever pludselig opblussen i din sygdom, så kontakt lægen med det samme. Nogle patienter vil ikke være til ulejlighed og håber, at udbruddet går over af sig selv. Men jo før et udbrud opfanges og behandles, jo færre skader sker der, og jo bedre kan det behandles.

Det er en god idé at forberede sig grundigt før hver konsultation. På den måde får du dannet dig et overblik over, hvad der er vigtigt for dig at få talt om. Her på Lev med IBD kan du finde en spørgeguide med en række vigtige spørgsmål til dig om din sygdom.