HURTIGERE, SKRÆDDERSYET BEHANDLING TIL IBD-PATIENTER I FREMTIDEN


IBD BIOBANK VIL FORBEDRE FREMTIDENS BEHANDLING AF IBD.

image

For at deltage som patient i projektet skal du opfylde følgende kriterier: Du skal være over 18 år, være tilknyttet et af de seks deltagende hospitaler og skal starte i biologisk behandling for første gang.

Artikel udgivet den: 06-01-2025

Blandt de 789 patienter som deltog i studiet, fik 95% enten det biologiske lægemiddel infliximab eller adalimumab som 1.valgs behandling, der også er i overensstemmelse med de nationale behandlingsvejledninger. Kun knap halvdelen af patienterne opnået ro i sygdommen efter opstart af den biologiske medicin, mens en ud af tre patienter med colitis ulcerosa og en ud af fire patienter med morbus Crohn ikke havde gavn af behandlingen. Blandt de patienter, som fortsatte med behandlingen  var der indenfor et år en ud af tre patienter med colitis ulcerosa og en ud af fire patienter med morbus Crohn, som enten måtte ophøre med behandlingen eller blive operereret på grund af tab af effekt af behandlingen. Studiet undersøgte også for faktorer, som kunne forudsige effekten af biologisk behandling hos den enkelte patient. Her fandt man, at rygning og en mildere sværhedsgrad af sygdomsaktivitet forud for behandlingsopstart var afgørende for behandlingseffekten hos patienter med colitis ulcerosa. mens en kortere sygdomsvarighed, samtidig behandling med et såkaldt  immunmodulerende lægemiddel (også kaldet azathioprin) og fravær af forsnævringer i tarmen øgede chancen for god effekt af den biologiske behandlinghos patienter med morbus Crohn. 

image

LÆS MERE

BEHANDLING AF IBD

Behandlingen er som regel optrappende. Det betyder, at man starter med én type medicin, som man løbende udskifter til en anden, mere omfattende type, hvis det bliver nødvendigt.

Disse er de første resultater fra Det Danske IBD Biobank Projekt. I samarbejde med anerkendte forskere fra Københavns Universitet og Kiel Universitet i Tyskland arbejder man nu på at finde såkaldte biomarkører, der er proteiner man fx. kan måle i blodet eller en afføringsprøve, og som kan hjælpe med at forudsige, hvordan den enkelte vil reagere på et givent biologisk lægemiddel. Målet er at hjælpe lægerne med at vælge den bedst mulige behandling til hver enkelt patient. Vi ser frem til de kommende resultater fra dette arbejde.

 

Projektgruppen vil gerne takke alle de frivillige deltagere for deres store bidrag til projektet, samt Takeda Pharma, Louis-Hansen fonden, Region Hovedstaden, og Amager og Hvidovre Hospital for økonomisk støtte. 

download

Download

Spørgeguide

Jo bedre du er forberedt til undersøgelsen, jo mere kan du tage del i samtalen ved for eksempel at huske at stille de spørgsmål, der er vigtigst for dig og dit behandlingsforløb.