Hvad er calpro, og hvad fortæller det om din IBD?
Calprotectin er et protein, som findes hos alle mennesker.

Hvis du lider af IBD eller skal udredes for IBD, har du måske hørt din læge snakke om calprotectin eller forkortelsen CalPro.
Artikel udgivet den 01-09-2020
Hvis du lider af IBD eller skal udredes for IBD, har du måske hørt din læge snakke om calprotectin eller forkortelsen CalPro. Her kan du blive lidt klogere på, hvad det er, og hvorfor det er relevant at holde øje med, hvis du lider af IBD.
HVAD ER CALPRO?
Calprotectin eller CalPro er et protein, som findes i blod, urin og afføring hos alle mennesker[1]. Proteinet findes i de hvide blodlegemer og indgår i kroppens eget forsvar mod bakterier og betændelsestilstande. Ved betændelse i tarmen, som man for eksempel har, når man er ramt af IBD, vil mængden af hvide blodlegemer i og omkring tarmkanalen øges, og dermed vil koncentrationen af calprotectin i afføringen stige[2].
Et højt indhold af calprotectin i afføringen er tegn på betændelse i tarmen. Mængden af calprotectin-niveauet i afføringen kan dermed bruges som led i diagnosticeringen, men kan især bruges til at følge sygdommens aktivitet.
HVORNÅR ER NIVEAUET HØJT?
Det kan være svært at sige præcis, hvor højt niveauet af calprotectin skal være, før tallet er en indikation på sygdomsaktivitet. Generelt vil niveauet af calprotectin i afføringen under sygdomsaktivitet ligge på 100-1000 mg/kg[3], men individuelle forhold kan have indflydelse på tallet.
I et studie fra Nordsjællands Hospital bruger man følgende intervaller for mængden af calpotectin i afføringen til at definerer sygdomsaktiviteten[4] [5]:
- <200 mg/kg: ingen sygdomsaktivitet
- 200-600 mg/kg: moderat sygdomsaktivitet
- >600 mg/kg: svær sygdomsaktivitet
HVAD KAN DU SELV GØRE?
Hvis du har IBD, følges du typisk løbende af en læge på en hospitalsafdeling, der bl.a. kigger på dine calprotectin-niveauer. Andre sygdomme i tarmen kan også give forhøjet calprotectin, fx hvis man er overfølsom overfor gluten også kaldet cøliaki.
På nogle hospitaler tilbydes man hjemmemonitorering af calprotectin ved hjælp af en app og en testpind.
[1] http://www.sydvestjysksygehus.dk/wm429838
[2] https://netdoktor.dk/sunderaad/undersoegelser/affoeringsproeve.htm
[3] https://www.gentoftehospital.dk/afdelinger-og-klinikker/klinisk-biokemisk-afdeling/til-sundhedsfaglige/Documents/Ny-analyse-indoeres-gentofte-hospital-2015.pdf
[4] https://academic.oup.com/ibdjournal/article/22/2/336/4561768
[5] https://ccf.dk/upload/Forskning/Stotte_2014/Katrine_Carlsen_-_eHealth_til_b%C3%B8rn_og_unge_med_IBD_opf_fondsmidler_K.%20carlsen.pdfLÆS MERE