Hvad er forskellen på IBD og IBS?

IBD og IBS er kroniske lidelser, der let kan forveksles.

Selvom nogle symptomer er ens for de to sygdomme, så er årsagerne til symptomerne vidt forskellige.

Artikel udgivet den 23-10-2023

Strukturel eller funktionel lidelse?

Cirka 10-16 pct. af voksne danskere har symptomer, der passer på IBS. Man ved ikke, hvorfor IBS opstår, men man mener, at det blandt andet kan skyldes vestlig livsstil (usund kost med meget forarbejdet mad og lidt eller manglende fysisk aktivitet) og psykiske faktorer.

IBS er det man kalder en funktionel lidelse. Det vil sige, at man ikke kan påvise fysiske forandringer i tarmen, der kan forklare symptomerne, hos patienter med IBS. Sommetider ser man dog, at symptomerne skyldes en skjult forstoppelse, men det er langt fra alle tilfælde.

Ved IBD skyldes symptomerne derimod en betændelsestilstand i tarmen. Man ved ikke præcis hvorfor sygdommen opstår, men betændelsestilstanden skyldes en uhensigtsmæssig og pågående aktivering af kroppens eget immunsystemet. Symptomer som blodig afføring, blodmangel, hudirritation, øjenbetændelse, feber eller vægttab vil typisk ikke ses ved IBS, men kan ses ved IBD.

I modsætning til IBD, er IBS ikke forbundet med øget risiko for kræft eller død, og det skal heller ikke behandles med medicin, som kan have bivirkninger.

Missing

Læs mere

Sværhedsgraden af crohns sygdom

Crohns sygdom inddeles i sværhedsgraden mild, moderat og svær grad. Ved Crohns sygdom findes der to grundlæggende måder at vurdere sygdommen på.

Hvordan behandles IBD og IBS?

IBS kan ofte forebygges og behandles ved at spise fiberrigt og fedtfattigt (evt. spise efter Low FODMAP) spise små portioner, få nok væske og motion samt gå på toilettet, når trangen melder sig. Lægen kan også udskrive medicin til at aktivere tarmens bevægelser eller afføringsmiddel.

Mange patienter med IBD oplever ligeledes symptomlindring ved at spise sundt og dyrke motion. Det betyder ikke så meget, hvor hårdt eller hvilken form for motion, man vælger. Det kan være alt fra ½ times gåtur i raskt tempo 3-5 gange om ugen til hård fitness. Effekten er den samme.

Men i de fleste tilfælde kræver IBD medicinsk behandling for at holde symptomerne nede. Læs mere om behandling af IBD.

I tvivl?

Hvis du har symptomer på enten IBD eller IBS, så kontakt din læge. Din læge vil kunne afgøre, om der er tale om IBD eller IBS, og hvordan du kan behandle dine symptomer. Du kan også være ramt af begge lidelser samtidig.

Hvis du for eksempel lever med IBD og stadig oplever symptomer, selv om der ikke er inflammation i tarmen, så kan der være tale om IBS. I så fald skal begge tilstande behandles.

Kilder:

https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/mave-tarm/tilstande-og-sygdomme/tyktarm/irritabel-tarmsyndrom/

https://netdoktor.dk/sygdomme/fakta/irriterettyktarm.htm

DOWNLOAD

SPØRGEGUIDE

Jo bedre du er forberedt til undersøgelsen, jo mere kan du tage del i samtalen ved for eksempel at huske at stille de spørgsmål, der er vigtigst for dig og dit behandlingsforløb.

Download ikon