HVORNÅR OPERERER MAN VED IBD?
For nogle patienter med IBD kan en operation være nødvendig. Dette kan ved colitis ulcerosa forekomme ved svære tilfælde hvor behandling med kortikosteroider eller biologiske lægemidler ikke har effekt. Ved Crohns sygdom kan det være i tilfælde med forsnævringer på tarmen.
I andre tilfælde kan det være en beslutning, man træffer i samråd med lægen, fordi ens livskvalitet er påvirket meget negativt af sygdommen. Nogle er trætte af at prøve den ene behandling efter den anden, uden at det hjælper. Andre oplever så mange bivirkninger ved de forskellige behandlinger, at det føles værre end selve sygdommen. I sådanne situationer vil lægen typisk overveje en operation.
Man kan fjerne dele af den syge tarm, og enten sætte de nye ender af tarmen sammen, eller, afhængig af tilstanden, anlægge det man kalder en stomi, der er en er en kunstig tarmåbning på maven, hvor igennem man tømmer sin afføring ud i en pose afhængig af tilstanden. En stomi kan være permanent eller midlertidig (også kaldet aflastende stomi) som anlægges for at give tarmen ro til at hele. Den midlertidige stomi får man som regel fjernet 3-6 måneder senere ved en mindre operation, hvor tarmen syes sammen igen.