Har fået IBD – hvad nu?

Du har lige fået IBD - hvad skal du gøre?

Det er helt normalt, at du bekymrer dig om fremtiden, lige som nedtrykthed og modløshed også kan fylde meget, når du får en kronisk sygdom.

Artikel udgivet den 27-08-2020

LÆR DIN IBD AT KENDE

Hvad er IBD, hvorfor får man det, hvordan kan det behandles – og ikke mindst, hvordan lever man et liv med IBD? Alt sammen vigtig viden, der er med til at forberede dig på din nye tilværelse. Jo mere du ved om sygdommen, symptomer og behandling, jo mere føler du dig i kontrol, og jo bedre vil du kunne holde de negative tanker væk.

IBD – SØG HJÆLP

Det er en stor psykisk belastning at leve med en kronisk tarmsygdom, og det er ikke altid, du møder forståelse fra omverdenen. Hvis du føler dig nedtrykt og bange, kan du søge hjælp hos din læge for at få vurderet, om du kunne have gavn af at tale med nogen om det. Der findes psykologer, der er specialiseret i at hjælpe folk med at håndtere kroniske sygdomme. Spørg din læge til råds, hvis du har lyst til at høre mere.

TAL MED ANDRE OM IBD

Du er ikke alene. Hvert år får mere end 1.300 danskere konstateret enten Crohns sygdom eller Colitis Ulcerosa – og der er omkring 53.000 danskere, der lever med sygdommen hver dag. Hos Colitis-Crohn foreningen kan du møde andre med IBD, ligesom du kan læse om deres erfaringer. Måske kan det hjælpe at vide, at der findes mange andre, der har gjort sig de samme tanker som dig? Og måske kan du blive inspireret af andres indstilling og tips og tricks til at få hverdagen til at fungere – med IBD.

[1] https://www.ced-trotzdem-ich.de/alltag-mit-ced/selbstmanagement

DOWNLOAD

SPØRGEGUIDE

Jo bedre du er forberedt til undersøgelsen, jo mere kan du tage del i samtalen ved for eksempel at huske at stille de spørgsmål, der er vigtigst for dig og dit behandlingsforløb.

Download ikon