Kan man bade med stomi?

Ja, det kan man sagtens!

Hvis du følger nogle enkle tommelfingerregler, kan du sagtens nyde en tur i svømmehallen, spabadet eller på stranden som alle andre.

Artikel udgivet den 23-10-2023

Nogle mennesker frygter, at posen vil falde af eller lække, hvis de går i vandet med den. Men hvis du følger nogle enkle tommelfingerregler, kan du sagtens nyde en tur i svømmehallen, spabadet eller på stranden som alle andre.

Det er muligt at købe sorte stomiposer, som skjuler posens indhold i højere grad end de lyse poser. Sammen med sorte bikinitrusser gør det stomien mere diskret, hvis du foretrækker det.

Hvis du er nervøs for lækage, kan du øve dig hjemme i badekarret eller under bruseren, inden turen går til stranden eller svømmehallen. Det er vigtigt at du stoler på din stomipose, så du føler dig tryg ved at gå en tur i vandet.

Find det rette badetøj

Folks forfængelighed og smag i badetøj varierer – stomi eller ej. Vælg det badetøj, du føler dig bedst tilpas i. Der er ingenting til hinder for at bade i almindeligt badetøj – fx bikini eller speedos, hvis du er tryg ved, at din stomi er synlig. Stomien er jo en del af dig, og det kan være med til at bryde tabuer at vise den frem.

Det kan også være, at du har det bedst med at gemme stomien væk. I så fald kan du vælge højtaljede trusser eller badebukser og evt. t-shirt. Nogle vælger rummelige badeshorts, som kan kamuflere posen. Nogle kvinder vælger også en bade-sarong eller badedragt.

Der findes flere producenter, som laver badetøj, der er specialdesignet til personer med stomi.

Første gang i svømmehallen efter operation

Hvis du frygter nysgerrige blikke eller spørgsmål fra andre badegæster i svømmehallen, første gang du skal bade efter operation- så hav gerne en god ven/veninde, familiemedlem eller anden fortrolig med. Husk – de fleste kigger blot fordi de er nysgerrige. Hvis du er parat til at svare på spørgsmål kan du også være med til at nedbryde tabuet omkring stomi og badning.

Missing

Læs mere

Sådan rejser du med IBD

Inden du klikker ’bestil’ på flybilletterne, er det en god idé at have tjek på, hvordan du er forsikret under rejsen.

Hvis du skal rejse inden for EU-landene, Norge, Lichtenstein og Schweiz (Schengen-området) dækker det blå EU-sygesikringskort, så du er forsikret på lige fod med borgerne i det land, du rejser i.

Det er en fordel at skifte stomibandage lige inden, du går i bad. Det varme vand vil ofte få stomibandagen til at klæbe endnu bedre.

Skift stomibandagen umiddelbart efter badeturen for at undgå hudirritation fra klor- eller saltvand, der kan sætte sig i klæberen. På den måde mindskes risikoen også for svampeinfektion, som man kan være uheldig at pådrage sig, hvis man gå rundt med en fugtig klæber.

Det kan være en idé at bruge klæbefjerner, hvis du har brugt kantsikring og tætningsringe, så du ikke beskadiger huden, når pladen skal fjernes.

Kilder

https://stomiguiden.dk/dit-stomi-gear

netdoktor.dk/stomi/aktivt_liv.htm

www.ostomy.org/swimming-pool-discrimination/

www.shieldhealthcare.com/community/videos/2014/09/21/6909/

https://www.herlevhospital.dk/undersoegelse-og-behandling/find-undersoegelse-og-behandling/Sider/Naar-du-faar-lavet-stomi-21676.aspx

DOWNLOAD

SPØRGEGUIDE

Jo bedre du er forberedt til undersøgelsen, jo mere kan du tage del i samtalen ved for eksempel at huske at stille de spørgsmål, der er vigtigst for dig og dit behandlingsforløb.

Download ikon