Sådan rejser du med IBD

Rejs, når din sygdom er i ro, hvis det er muligt.

Rejs, når din sygdom er i ro, hvis det er muligt. Det mindsker risikoen for opblussen under rejsen og dermed ødelagte feriedage.

En kronisk tarmsygdom kan godt hænge som mørke skyer foran dine rejsedrømme. Men sådan behøver det
ikke at være! Med planlægning og de rette forholdsregler kan man sagtens rejse med IBD. Vi har samlet en
god håndfuld ferieråd her.

Hvad dækker det blå sygesikringskort?

Inden du klikker ’bestil’ på flybilletterne, er det en god idé at have tjek på, hvordan du er forsikret under
rejsen.

Rejser uden for Schengen

Rejser du uden for EU-landene samt Norge, Lichtenstein og Schweiz er du ikke dækket af det blå sygesikringskort, og derfor anbefales det at have en privat rejseforsikring, så du er forsikret økonomisk, hvis du skulle blive ramt af sygdom under rejsen.

Men når man lever med en kronisk sygdom, er der nogle særlige krav til at tegne en rejseforsikring.

En almindelig rejseforsikring dækker nemlig kun akut opstået sygdom og vil derfor ikke dække, hvis du skal
indlægges eller har brug for lægehjælp under rejsen på grund af din kroniske tarmsygdom.

Når man har en kronisk sygdom, skal man udfylde en helbredserklæring og have en såkaldt medicinsk forhåndsgodkendelse af sit forsikringsselskab for at kunne tegne en rejseforsikring. Tag fat i forsikringsselskabet i god tid inden rejsen. Procedurerne for forhåndsgodkendelse varierer fra selskab til
selskab.

Hvis du ønsker en afbestillingsforsikring, kræves det også, at der er indhentet en medicinsk forhåndsgodkendelse, før du bestiller rejsen, da afbestillingsforsikringer typisk også kun gælder ved akut og ikke kronisk sygdom.

Hav styr på sygdom og medicin

Det er også en god ide at medbringe et engelsksproget brev med oplysninger om sygdommen og dens behandling, så du kan få den rette hjælp, hvis uheldet skulle være ude. Din læge kan hjælpe dig med at udfylde det.

Gåseøjne

Det er vigtigt at huske at få de anbefalede vacciner, inden man rejser til udlandet.

Sundhedsstyrelsen

Hvis du synes, din medicinske behandling er svær at forene med rejsen, så tag en snak med din læge, så I sammen kan finde den bedste løsning for dig og dit helbred under rejsen. I mange tilfælde kan der findes løsninger, så du kan fortsætte din behandling på ferien.

Måske modtager du biologisk behandling på hospitalet? Det er en mulighed selv at medbringe medicinen og på forhånd lave en aftale om at modtage behandlingen af en tarmspecialist i det pågældende land.

Husk vacciner og almindelige rejseråd

Det er vigtigt at huske at få de anbefalede vacciner, inden man rejser til udlandet. For eksempel anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man bliver vaccineret mod stivkrampe, difteri og Hepatitis A ved rejse til Thailand.

Men når man har IBD og er i behandling, skal man forberede sig i ekstra god tid. Der kan nemlig være nogle vacciner, man ikke må få, hvis man samtidig er i en bestemt medicinsk behandling. I praksis kan det betyde,
at du skal overgå til en anden type IBD-behandling i perioden, hvor du bliver vaccineret. Tag en snak med din læge.

Hvis du skal til varme himmelstrøg, så husk solcreme med høj faktor, da noget IBD-medicin gør huden mere sensitiv.

Hvis du rejser i lande med risiko for fødevare- og vandforurening, er det en god ide at holde sig til tilberedte fødevarer og kogt vand eller vand købt på flaske for at undgå maveinfektion, som kanudløse en opblussen i din sygdom.

Kilder

DOWNLOAD

SPØRGEGUIDE

Jo bedre du er forberedt til undersøgelsen, jo mere kan du tage del i samtalen ved for eksempel at huske at stille de spørgsmål, der er vigtigst for dig og dit behandlingsforløb.

Download ikon