VACCINATIONER FOR DIG MED IBD


SOM IBD-PATIENT ER DER NOGLE VACCINER, DU BØR FÅ.

icon

Vi giver dig et overblik over relevante vaccinationer for dig med IBD.

Artikel udgivet den: 29-02-2024

ANBEFALEDE VACCINER TIL DIG MED PÅVIRKET IMMUNFORSVAR

Du bør altid tjekke, om du har gennemført alle anbefalede vaccinationer, der er i det danske Børnevaccinationsprogram. Det drejer sig for eksempel og vaccination mod stivkrampe, difteri, polio og kighoste samt mod mæslinger, fåresyge og røde hunde. Er du i tvivl, om du har gennemført alle vaccinationer, bør du kontakte dit behandlende IBD-team, der vil hjælpe med af vurdere, om du skal vaccineres.

Derudover anbefaler man følgende vaccinationer til personer med IBD:

  • Influenza

Personer, der har en medfødt eller erhvervet immundefekt, kan blive vaccineret gratis mod influenza fra 1. oktober og året ud. Har man eksempelvis Crohns sygdom eller colitis ulcerosa og er i immundæmpende behandling, hører det under erhvervet immundefekt. Det betyder, at personer med IBD, der er i immundæmpende behandling, kan blive gratis vaccineret. Vaccinen beskytter både mod influenza A og influenza B, og den skal gives én gang årligt i oktober eller november måned.

Alle over 65 år har mulighed for gratis influenzavaccination hos deres egen læge. Læs mere om influenzavaccination her: https://www.sst.dk/da/sygdom-ogbehandling/vaccinationer/influenzavaccination

  • Pneumokokker

Man anbefaler at personer med IBD, der er i immundæmpende behandling, bliver vaccineret mod pneumokokker. Pneumokokbakterien kan give alvorlig infektionssygdom som for eksempel lungebetændelse. Er du i immundæmpende behandling for din IBD kan du få vaccinationen gratis.

Der findes to forskellige vacciner, og man anbefaler, at personer i immundæmpende behandling får dem begge. Det er vigtigt, at du henvender dig til dit behandlende IBD-team for at høre mere om vaccination mod pneumokokker. De kender nemlig dit sygdomsforløb bedst og ved, om der skal tages særlige hensyn.

 

ANDRE RELEVANTE VACCINATIONER

Derudover er der nogle vacciner, der kan være relevante for nogen. Her er det vigtigt at tale med sit behandlende IBD-team for at høre, om vaccinerne er vigtige og nødvendige for dig. Det drejer sig om vaccination mod:

  • Helvedesild (Herpes zoster)

Er man over 50 år eller over 18 år og er i immundæmpende behandling kan man overveje at blive vaccineret mod helvedesild. Helvedesild er et smertefuldt udslæt, der opstår på grund af en reaktivering af skoldkoppevirus. Det er en meget hyppig sygdom hos ældre, og der ses flere tilfælde blandt personer, der er immunsupprimerede – fx på grund af behandling. Tal med din behandlende læge om det er relevant for dig at blive vaccineret mod helvedesild.

  • HPV

HPV-vaccination beskytter mod visse kræftformer forårsaget af human papilloma virus. Det er fx livmoderhalskræft, hovedhals-kræft og kræft i og omkring kønsorganerne. Vaccinen gives i tre doser, der hver koster 1.300 kr. Vaccinen har været en del af børnevaccinationsprogrammet til piger siden 2009 og til drenge siden 2019, så tjek om du allerede har fået den. Vaccinen virker bedst, hvis den gives før seksuel debut, og der tilbydes gratis vaccination til følgende grupper:

  • Piger fra 12 år.
  • Drenge der er fyldt 12 år den 1. juli 2019 eller senere (dvs. født d. 1. juli 2007 eller senere).
  • For begge køn gælder tilbuddet om gratis vaccination indtil de er fyldt 18 år.

Du kan tale med dit behandlende IBD-team, hvis du ikke har fået den. De vil kunne vurdere, om denne vaccination er relevant for dig.

Hvis du er over 65 år eller medlem af Danmark, kan du få tilskud til visse vacciner.

UNDGÅ LEVENDE/AKTIVE VACCINER, HVIS DU HAR DÆMPET IMMUNFORSVAR

Der findes grundlæggende to typer af vacciner – levende og inaktive. Inaktive vacciner indeholder dræbte virus eller bakterier, og der er derfor ingen særlige hensyn i forhold til hvilken behandling, du får mod din IBD. Levende vacciner er derimod lavet af levende, svækkede bakterier eller virus, som kan udløse sygdom hos patienter med dæmpet immunforsvar.

Er du i behandling med et biologisk lægemiddel eller en anden immundæmpende behandling, skal du derfor være opmærksom på, at du kan blive syg af de levende vacciner. Hvis du er i immundæmpende behandling, bør du derfor helt undgå levende vacciner.

Er du udsat for stor smitterisiko, bør det dog opvejes mod risikoen ved vaccinen. Tag altid en snak med dit behandlende IBD-team, som kender dit sygdomsforløb, inden du bliver vaccineret.

 

Hvilke vacciner er levende?

Levende vacciner omfatter vaccinationer mod:

  • Mæslinger, fåresyge og røde hunde (MFR)
  • Skoldkopper
  • Gul feber
  • Tuberkulose (BCG-vaccine)
  • Tyfus (oral vaccine)

Alle øvrige vacciner er inaktive.

 

INDEN OG EFTER IMMUNDÆMPENDE BEHANDLING

Hvis du skal i biologisk eller anden immundæmpende behandling, bør du blive opdateret på alle dine vacciner, inden du starter i behandling. Har du tidligere været i biologisk behandling, bør du vente med at blive vaccineret med levende vacciner, til der er gået mindst tre måneder, fra du stoppede behandlingen.

 

VACCINATION INDEN AFREJSEN

Det er en god idé at blive vaccineret mod forskellige sygdomme, inden du skal ud og rejse. Det er altid vigtigt, at du inddrager dit behandlende IBD-team, hvis du overvejer en rejse til udlandet, da der kan være særlige hensyn, du skal tage i forhold til din sygdom og din behandling.

De fleste af de normalt anbefalede rejsevaccinationer er inaktive. Men i flere lande er det et krav, at man ved indrejse er vaccineret mod gul feber, og denne vaccine er levende. Hvis dit immunforsvar er for svækket til at få vaccinen, kan din læge skrive en undtagelsesattest, der forklarer, hvorfor du ikke er vaccineret, og på den måde kan du alligevel rejse ind i landet.

Grundlæggende bør du altid inddrage dit behandlende IBD-team forud for enhver vaccination.

Find ud af, hvilke rejsevacciner, du har brug for hos Statens Seruminstitut: https://rejse.ssi.dk/.

 

Valideret af Carsten Schade, overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Opdateret december 2022

https://min.medicin.dk/Sygdomme/Sygdom/201

https://rejse.ssi.dk/

https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/rejsemedicin-vacciner/vacciner/generelt-om-vacciner/vaccination-ved-nedsat-immunforsvar/

download

Download

Spørgeguide

Jo bedre du er forberedt til undersøgelsen, jo mere kan du tage del i samtalen ved for eksempel at huske at stille de spørgsmål, der er vigtigst for dig og dit behandlingsforløb.