Kort om Crohns sygdom (Morbus Crohn)

Hvad er Crohns sygdom?

Har du Crohns sygdom, vil du typisk føle dig træt og ofte tabe dig ufrivilligt. Nogle kvinder oplever, at deres menstruation udebliver.

Artikel udgivet den 23-10-2023

SYMPTOMER PÅ CROHNS SYGDOM

Har du Crohns sygdom, vil du typisk føle dig træt og ofte tabe dig ufrivilligt. Nogle kvinder oplever, at deres menstruation udebliver.

Når sygdommen er aktiv, og der er inflammation i tarmen, vil du typisk opleve:

  • Diarré
  • Mavesmerter, som kan variere i styrke

Men du kan også have:

  • meget luft og rumlen i maven
  • kvalme
  • opkastninger
  • nedsat appetit og vægttab
  • blod i afføringen

I forhold til den anden hovedform af IBD, colitis ulcerosa, er der typisk større tendens til mavesmerter ved Crohns sygdom, men der er ofte mindre blod i afføringen.

Hos de fleste varierer sygdommen mellem gode og dårlige perioder. Du vil derfor typisk opleve perioder, hvor sygdommen er i udbrud og perioder, hvor sygdommen er i ro. I de rolige perioder kan du være stort set symptomfri.

FISTLER

Særligt for Crohns sygdom er, at der kan opstå bylder eller fistler. Fistler er en rørformet forbindelse, der kan dannes mellem et tarmafsnit og huden eller et andet tarmafsnit, blæren eller skeden.

Fistlerne opstår, fordi betændelsen ved Crohns sygdom kan gå dybt ned i vævet og danne kanaler. De mest almindelige fistler opstår dog mellem endetarmen og huden omkring anus. De kaldes perianale fistler.

Det er smertefuldt at have fistler, især når man sidder, går og cykler. Nogle kan slet ikke sidde på en cykel. Det kan også føles meget ubehageligt, fordi de væsker med pus og sekret. Læs mere om behandlingen af fistler.

ARVELIGHED

Crohns sygdom er til dels arveligt. Det er vanskeligt at sætte konkrete tal op for risikoen for at få IBD, men forskellige studier peger på, at op til 12% af IBD-tilfældene skyldes arvelighed. I forhold til risikoen for at få Crohns, så er risikoen 7 gang øget, hvis man har forældre, der også har sygdommen. Har man bedsteforældre med sygdommen er risikoen 2,5 gange større end for folk, der ikke har sygdommen i familien.

RYGNING

Din livsstil har også betydning for sygdomsforløbet. Rygere har dobbelt så stor risiko som ikke-rygere for at udvikle Crohns sygdom. Har du allerede Crohns sygdom, så forværrer rygning desuden sygdommen. Den øgede risiko og forværringen af sygdommen stopper, når du kvitter smøgerne.

KOST

Nogle patienter oplever, at bestemte fødevarer kan være med til at forværre symptomerne. For dem kan en kostomlægning have en positiv effekt på deres sygdomsforløb, og måske endda mindske symptomerne.

Du kan læse mere om Crohns sygdom og kost her.

[1] https://ccf.dk/information/crohns-sygdom

DOWNLOAD

SPØRGEGUIDE

Jo bedre du er forberedt til undersøgelsen, jo mere kan du tage del i samtalen ved for eksempel at huske at stille de spørgsmål, der er vigtigst for dig og dit behandlingsforløb.

Download ikon