Hvad er korttarmssyndrom, og hvordan opstår det?
Korttarmssyndrom, også kendt som SBS (Short Bowel Syndrome), opstår, når tyndtarmen er blevet for kort til at være velfungerende.
I Danmark lever omkring 500 mennesker med tarmsvigt og herunder korttarmssyndrom. Børn udgør omkring 25 af disse. Langt de fleste årsager til korttarmssyndrom hos børn i Danmark, er medfødte sygdomme i mavetarmkanalen, og det man på latin kalder nekrotiserende enterokolitis (en tilstand, hvor dele af tarmen får så dårlig blodtilførsel, at tarmvævet dør) hos for tidligt fødte.
Det meste af fordøjelsen foregår i tyndtarmen, og problemerne opstår, når der kun er halvdelen eller mindre af tyndtarmen tilbage efter gentagne operationer. Det gør det nemlig vanskeligt eller umuligt for tarmen at optage tilstrækkelige mængder af de næringsstoffer, barnet har brug for til at vokse – såsom som vand, protein, fedt og sukker. Mad, der ikke absorberes fuldt ud, bliver i tarmen og kan forårsage diarré, og det kan føre til dehydrering, fejlernæring og andre problemer.
For at sikre at børn med SBS kan vokse og udvikle sig normalt, kan de have brug for det, man kalder parenteral ernæring. Det betyder ”ernæring uden om tarmen” og er en måde at tilføre de livsnødvendige næringsstoffer direkte i blodbanen via et tyndt rør, også kaldet et centralt venekateter. Du kan læse mere om parenteral ernæring her.