MERE BEVÆGELSE

For at få mere bevægelse i dagligdagen skal vi genbesøge det første råd – det skal være nemt.

Artikel udgivet den 03-11-2022

RÅD NUMMER 3

Velkommen til den tredje artikel i vores digitale bootcamp. Vi er glade for, at du læser med. Ugens råd handler om, hvordan du kan bevæge dig mere i din hverdag. Det er helt bevidst, at vi skriver bevægelse og ikke fysisk aktivitet, da man nemt kan forbinde fysisk aktivitet med holdtræning i det lokale fitnesscenter eller en løbetur. Men fysisk aktivitet er også den bevægelse, du laver i forbindelse med almindelige dagligdagsaktiviteter. Det kan fx være at lufte hunden, hoppe på trampolin med børnene eller svinge støvsugeren.

Bevægelse er godt for din IBD

Motion har som bekendt en positiv indvirkning på IBD, og selv de små skridt kan have stor betydning i det store billede. Udover at have en generel positiv helbredseffekt kan motion nemlig også forebygge nedsat muskelmasse og knogleskørhed, der ofte kan ses ved inflammatoriske tarmsygdomme som fx IBD. Flere studier viser også, at motion kan nedsætte den generelle træthed, som mange med kronisk sygdom kan opleve. Og du kan være helt rolig – motion medfører ikke en opblussen i din IBD. Det gælder uanset, om der er tale om motion med høj eller lav intensitet1.

Måske motiveres du bedst ved at sætte konkrete mål for, hvor mange minutter du skal bevæge dig om dagen. Start med et overskueligt mål, som fx 5 minutter, og læg stille og roligt flere minutter til hen ad vejen. Inden du får set dig om, er du oppe på de 30 minutters fysisk aktivitet om dagen, som er anbefalet.

Nedenfor kan du finde eksempler på, hvad små ændringer i din hverdag har af betydning for et vægttab efter 12 måneder.

Tabellen er gentrykt med tilladelse fra Sundhedsstyrelsen.

Glæd dig til næste mandag, hvor det kommer til at handle om, hvordan du kan få færre kalorier indenbords, selvom du spiser samme mængde mad, som du plejer.

Mens du venter, kan du med fordel følge med på Facebook og Instagram. Tag os @levmedibd eller brug #IBDbootcamp. Det kan være, at det bliver dit gode råd, vi deler på siden.

Kilde: 10 veje til vægttab. Sundhedsstyrelsen og Komiteen for Sundhedsoplysning, 3. udgave, 1. oplag, 2019

DOWNLOAD

SPØRGEGUIDE

Jo bedre du er forberedt til undersøgelsen, jo mere kan du tage del i samtalen ved for eksempel at huske at stille de spørgsmål, der er vigtigst for dig og dit behandlingsforløb.

Download ikon