Studie af IBD-patienter og COVID19

02.10.2020

Stort dansk studie understreger: Inflammatoriske tarmsygdomme (IBD: Crohn’s sygdom og colitis ulcerosa) øger ikke risikoen for COVID-19 og behandling af tarmsygdommene er ikke forbundet med flere eller værre COVID-19 relaterede sygdomsforløb.

Artikel udgivet den 02-10-2020

Inflammatoriske tarmsygdomme øger ikke risikoen for COVID-19

Danske forskere og læger har i et stort samarbejde undersøgt om patienter med IBD er i øget risiko for at blive smittet med coronavirus og om immundæmpende behandling øger risikoen for at få et værre sygdomsforløb, hvis man smittes. Konklusionen er – nej, patienter med IBD er ikke i øget risiko for at blive smittet med coronavirus og sygdomsforløbet af COVID-19 er ikke relateret til immundæmpende behandling af IBD.

Det viser et nyt studie, som forskerne netop har udgivet i det internationalt anerkendte tidsskrift ”Journal of Crohn’s and Colitis”1.

Danske forskere kan nu berolige de mange patienter med IBD. Sygdommene ser nemlig ikke ud til at øge risikoen for COVID-19. Forskerne har grundigt nærstuderet forekomsten af COVID-19 blandt patienter med og uden IBD ud fra de store danske sundhedsdataregistre. Her kunne de ud fra tallene konkludere at selvom patienter med IBD blev testet for coronavirus næsten dobbelt så ofte som patienter uden IBD, så var der ikke en højere forekomst af COVID-19.

Derudover så forskerne på sygdomsforløbet af COVID-19 blandt alle danske patienter med IBD som blev testet positiv for coronavirus. De tog højde for sværhedsgraden af den inflammatoriske tarmsygdom, immundæmpende behandling, samt andre sundhedsdata, som rygehistorik og Body Mass Index (BMI).

Missing

Læs mere

VACCINATIONER FOR DIG MED IBD

Når man har IBD er der nogle vacciner, du bør få – og andre du bør holde dig fra. Og så er der noget, der er vigtigt at vide, hvis du skal rejse til udlandet og skal vaccineres inden. Her får du overblik over relevante vaccinationer for dig med IBD.

Forskerne fandt ingen sammenhæng mellem disse parametre og sygdomsforløbet og sværhedsgraden af COVID-19. Kun allerede kendte risikofaktorer, såsom høj alder og tilstedeværelse af andre sygdomme var forbundet med et alvorligere sygdomsforløb af COVID-19, men dette gælder alle patienter i befolkningen og ikke kun personer med IBD.

Studiet er det første som kommer ud af Den Danske COVID-IBD Database, som kontinuerligt registrerer og følger patienter med IBD som bliver testet positiv for coronavirus. Databasen udgår fra Hvidovre Hospital (Mohamed Attauabi), Bispebjerg Hospital (Johan Burisch) og Herlev Hospital (Jakob Seidelin), men alle hospitaler i landet som behandler IBD deltager aktivt i undersøgelsen.

Databasen har til formål at monitorere forekomsten, sygdomsforløbet, risikofaktorer og følger af COVID-19.

Reference:
1 J Crohns Colitis. 2021 Apr 6;15(4):540-550.

DOWNLOAD

SPØRGEGUIDE

Jo bedre du er forberedt til undersøgelsen, jo mere kan du tage del i samtalen ved for eksempel at huske at stille de spørgsmål, der er vigtigst for dig og dit behandlingsforløb.

Download ikon