Generelt om IBD

Oversigt over behandlingstrappe for IBD.
Artikel udgivet den 27-08-2020
HVAD ER IBD?
IBD står for inflammatory bowel disease eller på dansk inflammatorisk tarm-sygdom, og det er en kronisk, autoimmun sygdom i tarmen. De to hovedformer af IBD hedder Crohns sygdom og colitis ulcerosa.
At IBD er kronisk betyder, at sygdommen på nuværende tidspunkt ikke kan kureres, men mange kan leve et stort set almindeligt liv med IBD, hvis de får den rette behandling. Dog med risikoen for, at sygdommen blusser op igen.
At sygdommen er autoimmun betyder, at kroppens immunforsvar angriber sit eget væv. Der er egentlig tale om en ”overreaktion” af immunforsvaret, og angrebet fører til betændelse i tarmen. Betændelsen giver forskellige symptomer som akut trang til at komme på toilettet, mavesmerter og blodig afføring.
De første symptomer på IBD er typisk:
- mavesmerter
- afføringsforstyrrelser (forstoppelse eller diarré, som kan være med blod)
- opkastninger
- feber
- evt. vægttab
I Danmark lever mere end 53.000 med IBD og hvert år får omkring 1300 stillet diagnosen. Det svarer til 25 om ugen. På verdensplan er over 5 millioner mennesker ramt.
Behandlingstrappe for IBD

CROHNS SYGDOM:
- at du ikke har smerter i maven
- at du får et normalt afføringsmønster
- at scanninger ikke viser tegn på inflammation
- at kikkertundersøgelser viser remission – altså at sygdommen er i ro
COLITIS ULCEROSA:
- at du ikke bløder fra endetarmen
- at du får et normalt afføringsmønster
- at kikkertundersøgelser viser remission – altså at sygdommen er i ro
Nogle få vil opleve kun at have et enkelt udbrud og kan så ellers leve normalt. De fleste vil dog få flere udbrud gennem livet. IBD svinger nemlig typisk mellem at være i udbrud og i ro, men selv når sygdommen er i ro, og du ikke mærker til den, så har du stadig IBD.
Derfor er det vigtigt at forstå, at behandlingen af både Crohns sygdom og colitis ulcerosa er forløb, hvor målet er at:
- behandle symptomerne
- dæmpe graden af betændelse (inflammation) i tarmen
- forebygge nye sygdomsudbrud
- forebygge komplikationer og skade på tarmen
- sikre dig et så normalt liv som muligt på trods af din sygdom
Når betændelsen i tarmen er dæmpet, og man ikke har symptomer kaldes det remission. Hvis du stopper med behandlingen, har du større risiko for, at din sygdom blusser op igen. Derfor er det vigtigt, at du altid følger lægens anvisninger – også når du ikke mærker symptomer. Det er også vigtigt, at du reagerer hurtigt, hvis du får symptomer på sygdommen, så du hurtigt kan få behandling, inden inflammationen blusser op.