KEND MULIGHEDERNE FOR HJÆLP NÅR DU LEVER MED EN KRONISK SYGDOM


kend-mulighederne-for-hjælp-når-du-lever-med-en-kronisk-sygdom

Lever du med en kronisk sygdom som IBD, har du mulighed for at få adgang til forskellige former for sociale ydelser og bistand afhængigt af din situation og behov. Det kan måske hjælpe dig under din uddannelse, i dit arbejdsliv eller på andre måder. Det er vigtigt at være opmærksom på, at adgangen til de nedenfor nævnte ydelser afhænger af en individuel vurdering af den enkeltes situation og behov samt de gældende regler og retningslinjer. Du kan få vejledning og støtte til at navigere i det sociale sikringssystem gennem din kommunes socialrådgivere.

Artikel udgivet den: 25-04-2025

Du kan læse mere om dine muligheder herhttps://www.ug.dk/forside/stoette-til-gennemfoere-din-uddannelse

Mentorordning: Hvis du har brug for støtte til at fastholde dit job, eller du skal starte på et nyt arbejde, en uddannelse eller fx et ressourceforløb, kan kommunens jobcenter bevilge dig en mentor i en periode. En mentor er en person, der ud fra sine erfaringer og kompetencer kan støtte og give dig vejledning i en periode, så du bedre selv kan blive i stand til at udføre opgaverne.

Det kan fx være en kollega eller en konsulent, der kommer udefra. Er du ung, og startet på en uddannelse, mens du er i kontakt med kommunens jobcenter, kan du i visse situationer få en mentor. 

Mentorordningen bevilges af kommunens jobcenter, og omfanget af støtten skal indgå i kontrakten.

Du kan læse mere om Mentorordningen på Beskæftigelsesministeriets hjemmeside herhttps://star.dk/indsatser/mentorordningen/

Personlig assistent: Hvis du har store udfordringer med at udføre daglige aktiviteter og opgaver på grund af din IBD, kan du søge kommunen om at få bevilget en personlig assistent. Assistenten kan løbende hjælpe med de funktioner og opgaver, som du ikke selv magter på dit job eller din uddannelse. 

Fleksjob: Hvis du har nedsat arbejdsevne på grund af din IBD og/eller andre forhold, kan du have ret til at få tilbudt et fleksjob. Fleksjob er en arbejdsordning, der tilpasses den enkeltes behov og evner, og det kan være en måde at fastholde dig på arbejdsmarkedet til trods for eventuelle begrænsninger. Fleksjob kan oprettes både hos private og offentlige arbejdsgivere (stat, region og kommune). 

Det er kommunens jobcenter, der træffer afgørelse om ret til fleksjob, efter at din sag har været forelagt kommunens rehabiliteringsteam.

Du kan læse mere om fleksjob på Beskæftigelsesministeriets hjemmeside herhttps://star.dk/indsatser/indsatser-ved-sygdom-nedslidning-mv/fleksjob/

Sygedagpenge: Hvis du bliver syg, og er ude af stand til at passe dit arbejde på grund af din helbredstilstand, har du ret til sygedagpenge. Sygedagpenge udbetales normalt af kommunen og kan gives til personer, der midlertidigt er uarbejdsdygtige på grund af sygdom eller helbredsmæssige problemer. Kommunen vurderer, om du er uarbejdsdygtig enten i forhold til dit aktuelle arbejde eller i forhold til din uddannelse og tidligere arbejdserfaring.

Kommunen indhenter selv de nødvendige oplysninger i din sag, fx en lægeattest fra din læge.

Hvis du har en del fravær på arbejdet på grund af en langvarig eller kronisk lidelse som fx IBD, så har du mulighed for at få en ordning, der nedsætter din arbejdsgivers udgifter i forbindelse med dit sygefravær; en såkaldt § 56-aftale. Aftalen er en god løsning for dig, der indimellem har behov for en syge-, sove – eller hviledag pga. din IBD, så du igen kan få fysisk og psykisk overskud til at passe arbejdet. Ordningen kræver, at din IBD medfører et sygefravær på mindst 10 dage om året. Det er kommunen, der skal godkende en § 56 aftale. Aftalen indgås mellem dig og din arbejdsgiver, og der skal udfyldes en blanket, der hedder dp 211. Blanketten kan hentes i din kommune eller findes elektronisk på borger.dk

Du skal søge via https://www.borger.dk/

Revalidering: Formålet er, at hjælpe personer med begrænset arbejdsevne tilbage på arbejdsmarkedet. Revalidering vil typisk være uddannelse, optræning eller omskoling. 

Hvis du har IBD og har behov for rehabilitering eller omskoling for at kunne vende tilbage til arbejdsmarkedet, kan du have ret til revalidering.

Du kan læse mere om revalidering på Beskæftigelsesministeriets hjemmeside herhttps://star.dk/indsatser/indsatser-ved-sygdom-nedslidning-mv/revalidering/

download

Download

Spørgeguide

Jo bedre du er forberedt til undersøgelsen, jo mere kan du tage del i samtalen ved for eksempel at huske at stille de spørgsmål, der er vigtigst for dig og dit behandlingsforløb.