Kostråd når du har nedsat appetit og er småtspisende

Få gode råd til, hvordan du får nok at spise

Hvis du ikke spiser og drikker nok, vil du udover at tabe dine fedtdepoter, også tabe proteiner fra muskler og livsvigtige organer.

Artikel udgivet den 12-10-2023

Træthed, kvalme og mavesmerter kan i perioder måske gøre det svært at indtage den mængde mad, der er nødvendig for at dække dit daglige energibehov. Og hvad gør man så?

Med artiklen her vil vi komme med nogle gode råd til hvordan du kan nå dit daglige energibehov selvom du har lav appetit og er småtspisende. Det er nemlig vigtigt at du får nok energi. Mad og drikke giver dig energi og protein som din krop har brug for. Kroppen er nemlig ”altid i arbejde” – også når du ligger syg i sengen. Og når du er syg er dit behov for energi og protein ofte øget. Oplever du, at du taber dig i vægt, er det derfor vigtigt at du snakker med dit behandlingsteam så I sammen kan foretage de nødvendige ændringer i din behandling.

 • Spis små hyppige måltider – Du kan forsøge at spise mange små måltider, det kan nemlig hjælpe på appetitten. En lille portion på tallerkenen ser mere overkommelig ud end en meget stor.
 • Tænk på konsistens – det kan være nemmere at få maden ned hvis den er blød og cremet. Et eksempel kunne være risengrød eller kartoffelmos da det giver flere proteiner og energi end kogte kartofler eller almindelig kogte ris. En anden fordel ved flydende mad er, at det forlader hurtigere
  mavesækken, og appetitten derfor hurtigere melder sig igen.
 • Spis mad med høj energitæthed – Høj energitæthed betyder at der er et højt fedtindhold og lavt kulhydrat-/kostfiberindhold dvs. fødevarer som fx fede mælkeprodukter og oste. Desuden vil et højt indhold af æg, kød, fisk, mælkeprodukter og ost også hjælpe til at øge proteinindholdet hvilket er vigtigt hvis du er småtspisende.
 • Forsøg med energi – og proteinrige drikke – Mangler appetitten kan det være nemmere at drikke sig til sine kalorier og udbuddet er stort med mange forskellige smagsvarianter så mon ikke du kan finde én du kan lide.
 • Spis mellemmåltider – små mellemmåltider kan være uundværlige, når det gælder om at få indtaget mere energi. Mellemmåltider behøver ikke være rigtige »måltider«, men kan med fordel bestå af energirige drikkevarer, som fx sødmælk, koldskål, kakao, milkshake.
 • Tag evt. en vitamin- og mineraltablet – Det anbefales, at kost til småtspisende suppleres med en vitamin- og mineraltablet dagligt. Enkelte kan have behov for ekstra vitamin- og mineraltilskud,
  som dog skal lægeordineres. Det er vigtigt at du taler om dette med din mave-tarm læge.
 • Bevæg dig hver dag – Det er vigtigt du rører dig hver dag, for motion øger nemlig appetitten.
 • Tag en syrlig aperitif – mad, der er syrlig i smagen, stimulerer appetitten. Du kan derfor fx prøve at nyde et lille glas juice eller vin, syrlige bolsjer eller lidt frugt før et måltid.

DOWNLOAD

SPØRGEGUIDE

Jo bedre du er forberedt til undersøgelsen, jo mere kan du tage del i samtalen ved for eksempel at huske at stille de spørgsmål, der er vigtigst for dig og dit behandlingsforløb.

Download ikon