LIDT OM AT ÆNDRE MADVANER
Vores smagsløg vænner sig til det, vi spiser.
Artikel udgivet den 15-12-2022
RÅD NUMMER 10
Alle ved, at det er svært at omlægge kosten og vanerne. Faktisk viser det sig, at det er de færreste, der rent faktisk formår at holde et vægttab. Mange har tendens til at vende tilbage til de gamle vaner, og med tiden vil vægten være tilbage til udgangspunktet – måske endda med et par kilo mere på sidebenene.
Sunde livretter
Mad skal ikke bare betragtes som næring – det handler i høj grad også om nydelse. Og hvis du ikke kan lide den (sunde) mad, du spiser, så vil dine kostændringer formentlig ikke holde i det lange løb. Det er derfor vigtigt at spørge sig selv, hvilken slags mad man kan lide – og dernæst se på, hvordan man får tilberedt og valgt den sunde udgave af livretterne. Er du fx vild med lasagne, kan du erstatte kødet med grøntsager, erstatte de lyse lasagneplader med fuldkornsvarianten eller holde lidt igen med osten.
Gradvis eller øjeblikkelig ændring?
Du kender nok alt for godt det danske ordsprog alt-med-måde. I forhold til kostændringer betyder det, at man ikke øjeblikkeligt udelukker alt sukker, fedt og salt fra sin kost, men derimod skærer gradvist ned over tid. Det er den tilgang, der er gået igen i mange af de råd, du har læst gennem de sidste uger, og som vi fortsat står på mål for.
For vi tror på, at små ændringer er bedre end ingen, når det kommer til vægttab. Men der er noget, der tyder på, at denne tilgang desværre kan gøre det sværere for dig at spise sundere*. Og hvorfor nu det?
Vi vænner os til smag
Vores smagsløg vænner sig til det, vi spiser. Så når du skruer gradvist ned for sødt, fedt og salt, men alligevel lige spiser lidt kage til eftermiddagskaffen, et par chips før aftensmaden og en lille smule slik til aftenfilmen, så vil dine smagsløg fortsat være vænnet til den kraftige smag af sukker, fedt og salt. Konsekvensen er, at et saftigt, sødt æble smager surt, og at usaltede nødder virker kedelige – og på den lange bane kan det derfor blive svært at opretholde motivationen for at spise sundt.
Den gode nyhed er, at vi forholdsvist hurtigt kan fravænne os smagen for sødt, salt og fedt, hvis blot vi giver vores smagsløg en chance for at blive ”nulstillet”. Og det gør vi kun ved helt at udelade dem fra kosten i en kort periode. Er du vedholdende, vil det kun tage et par uger, og nogle vil opleve en ændring allerede efter fem til seks dage uden søde sager.
Hvis du kan komme derhen, hvor slik er for sødt, og chips er for salte, så vil du opleve, at du automatisk begynder at foretrække naturlige fødevarer – og måske endda at et æble smager så sødt, at du pludselig foretrækker det til aftenkaffen.
Kilder:
*Den plantebaserede kost. Af Maria Felding og Tobias Schmidt Hansen. 2016 Muusmann forlag.
10 veje til vægttab. Sundhedsstyrelsen og Komiteen for Sundhedsoplysning, 3. udgave, 1. oplag, 2019