PODCAST OM GRAVIDITET OG IBD

Om podcastserien

Vælg din favorit podcast-udbyder og lyt til podcasten om graviditet og IBD.

Artikel udgivet den 06-11-2023

Hvis man ønsker at få børn, er IBD ingen hindring.

Det er det overordnede budskab, Mette Julsgaard ønsker at slå fast i denne podcastserie om IBD og graviditet.

Mette er speciallæge i lever-, mave- og tarmsygdomme ved Aarhus Universitetshospital, international ekspert inden for IBD og graviditet, og så har hun en forskningsbaggrund, der går helt tilbage til 2005.

GRAVIDITET OG IBD: GRAVIDITET OG FERTILITET (1:3)

I Danmark fravælger ca. hver femte kvinde med IBD at få børn på grund af deres tarmsygdom. Og op mod hver tredje kvinde anser al medicin for at være skadelig under graviditeten.

I dette afsnit af podcastserien om graviditet og IBD kommer læge og forsker Mette Julsgaard nogle af de mange fejlopfattelser om graviditet og IBD til livs og gør os klogere på, hvad man skal gøre, hvis man ønsker at blive mor eller far inden for en overskuelig fremtid.

Én ting er nemlig sikkert. Hvis man ønsker at blive gravid, er IBD ingen hindring.

GRAVIDITET OG IBD: GRAVIDITETSFORLØBET (2:3)

Med en positiv graviditetstest i hånden er det helt naturligt at føle en blanding af glæde og bekymring for, hvordan det hele nu skal gå.

I dette afsnit guider læge og forsker Mette Julsgaard os derfor trygt gennem graviditetsforløbet med IBD, med det formål at sikre den bedst mulige oplevelse for både mor og barn.

Få blandt andet svar på, hvornår man bør oplyse lægen om sin graviditet, hvad man kan forvente af sin IBD under graviditeten, og hvorfor det er afgørende at fortsætte den medicinske behandling under denne periode. Ifølge Mette kan det siges meget kort: sund mor, sund baby.

GRAVIDITET OG IBD: EFTERFØDSELSPERIODEN (3:3)

Hvordan kommer man bedst muligt fra start, når man har IBD og lige er blevet forælder?

Det er en kæmpe omvæltning at blive forælder, og det er det også, når man har IBD. Søvnmangel, kropslige forandringer, hormonelle udsving og opstart af amning kan sætte hverdagen på spidsen og øge stressniveauet.

Så hvordan håndterer man det, når man samtidig også lever med IBD? Og er der noget, man bør være særligt opmærksom på? Det er bare nogle af de emner, læge og forsker Mette Julsgaard gør os meget klogere på i det tredje afsnit af podcastserien om graviditet og IBD.

Har du spørgsmål, hører vi meget gerne fra dig på Facebook eller Instagram.

Podcasten er udviklet af Takeda Pharma

DOWNLOAD

SPØRGEGUIDE

Jo bedre du er forberedt til undersøgelsen, jo mere kan du tage del i samtalen ved for eksempel at huske at stille de spørgsmål, der er vigtigst for dig og dit behandlingsforløb.

Download ikon