Heling af tarmen som mål for behandling af IBD
Hvorfor er mucosal heling vigtig?

Foto af en rask tarm (th) sammenlignet med en tarm med mild IBD (tv), hvor slimhinderne er hævede og med sårdannelse.
Artikel udgivet den 01-10-2020
Mave-tarm-specialister er i løbet af de seneste år blevet opmærksomme på, at heling af tarmen er vigtigt for, at patienter med IBD oplever færre symptomer og bedre livskvalitet.
Når man behandler IBD, er et vigtigt mål med behandlingen, at patientens symptomer bliver mindre, så mavesmerter og hyppige toiletbesøg ikke står i vejen for et godt liv. De seneste år har mave-tarm-specialister fundet ud af, at mucosal heling er vigtig for at opnå et godt behandlingsforløb med færre symptomer på IBD.
Undersøger man tarmen hos en patient med IBD i udbrud, vil man typisk kunne se rifter og sår på det inderste lag af tarmens slimhinde. Dette lag af slimhinden kaldes for mucosal. Når rifter og sår i slimhindelaget heler op, kalder man det ”mucosal heling”.
Har man som IBD-patient opnået mucosal heling, vil man ved en kikkertundersøgelse (endoskopi) ikke kunne se sårdannelse på tarmen, og der vil heller ikke være betændelse i de vævsprøver (biopsi), man tager fra tarmen.
Hvorfor er mucosal heling vigtigt?
Studier viser, at patienter med en helet tarm har mindre risiko for at blive indlagt og opleve opblussen i sygdommen. Risikoen for at man skal opereres og have kolostomi mindskes også, hvis tarmen er helet. Mucosal heling vil derfor også betyde bedre livskvalitet for IBD-patienter.
Når der udvikles nye lægemidler, kigger forskere også i højere grad på lægemidlets virkning på den mucosale heling.
Man forsker stadig i, hvor meget tarmen skal være helet for at opnå de fordele, der følger med en helet tarmslimhinde.
Er mucosal heling det nye behandlingsmål?
Når du som IBD-patient går til kontrol på hospitalet, vil din læge typisk ikke kigge på den mucosale heling, men vurdere sygdomsaktiviteten ud fra din egen beskrivelse af symptomerne samt ved en blod- og/eller afføringsprøve.
Da mucosal heling har vist sig at være af afgørende betydning for at undgå komplikationer ved IBD, bør det i fremtiden også være et mål for behandlingen. Det kan dog være svært at holde øje med den mucosale heling i praksis. Det kræver nemlig, at der løbende foretages kikkertundersøgelser og tages vævsprøver for at vurdere tarmens tilstand.
Derfor forsker man i at udvikle nye metoder til at opnå og overvåge mucosal heling. Og forhåbentlig vil man i fremtiden kunne holde bedre øje med patienternes mucosale heling og herigennem skabe endnu bedre behandlingsforløb.