KOM I GANG MED DIT VÆGTTAB

10 ugers bootcamp - vejen mod en sundere vægt

Slankekure, sundhedsprincipper og diæter har aldrig været mere populære, men problemet er ofte, at man lægger så hårdt ud, at man ender med at falde tilbage i de gamle vaner.

Artikel udgivet den 17-10-2022

Går du med ønsket om at smide de overflødige kilo og opnå en sundere vægt? Så er du langt fra den eneste. 52 % af den voksne befolkning er overvægtige, og når det kommer til personer med IBD, er det faktisk et sted mellem hver 4.-5. der oplever udfordringer med vægten.

Det er endnu ikke sikkert, hvorvidt overvægt har en negativ indvirkning på IBD eller ej, da resultaterne fra undersøgelserne ikke har vist sig at være entydige. Men uanset om overvægt har en negativ indvirkning på IBD eller ej, så er der en masse fordele at hente for din generelle sundhed og livskvalitet, hvis du smider de overflødige kilo.

Faktisk er der flere undersøgelser, der viser, at et fald på bare 5-10 procent i din vægt kan ændre dit helbred i en positiv retning. Og det er uanset, om du har IBD eller ej. Mange mennesker, der har været igennem et vægttab, fortæller også, at det har givet dem et mere socialt liv, bedre humør, større selvtillid, bedre søvn og mere energi i hverdagen.

Spis varieret

Mens du venter på den første artikel, kan du få et lille råd med på vejen. Det handler om at spise varieret. Når man har IBD, kan spørgsmålet om, hvorvidt man bør spise mere eller mindre af bestemte fødevarer nemlig godt fylde meget. Svaret er dog, at der ikke findes nogen særlig diæt, man bør følge, når man har IBD – ligesom der ikke findes nogle forbudte fødevarer.

Alligevel er der nogle generelle råd, du med fordel kan følge. Helt overordnet handler det om at spise varieret. En varieret kost er nemlig også vigtig for at forebygge fejlernæring.

Tabellen er gentrykt med tilladelse fra Sundhedsstyrelsen.

Kilde: 10 veje til vægttab. Sundhedsstyrelsen og Komiteen for Sundhedsoplysning, 3. udgave, 1. oplag, 2019

DOWNLOAD

SPØRGEGUIDE

Jo bedre du er forberedt til undersøgelsen, jo mere kan du tage del i samtalen ved for eksempel at huske at stille de spørgsmål, der er vigtigst for dig og dit behandlingsforløb.

Download ikon