fbpx

Har fået IBD – hvad nu?

ny med IBD, lige fået Crohns eller colitis og i chok

Du har lige fået IBD. Og selv om du helst vil benægte diagnosen eller ofte ønsker sygdommen langt væk, så er netop det at acceptere, at du har og lever med en kronisk sygdom, et vigtigt skridt på vejen til at få et godt liv med IBD.

Ny med IBD – og i chok

For de fleste kommer diagnosen som et chok. Selv efter måneder eller år med mavesmerter, diarré, blødninger og måske forstoppelse, så er det alligevel en omvæltning at få at vide, at du måske nok kan blive symptomfri, men aldrig rask – og at du fremover altid skal tage hensyn til en kronisk sygdom.

Mange bliver med ét usikre på, hvordan fremtiden ser ud; hvordan vil mit liv forandre sig? Kan jeg beholde mit job? Og hvordan med parforhold, intimitet og børn?

Det er helt normalt, at du bekymrer dig om fremtiden, lige som nedtrykthed og modløshed også kan fylde meget, når du får en kronisk sygdom. Det første skridt i forhold til at bearbejde chokket er imidlertid at lære din sygdom og alle dens faldgruber at kende.

Lær din IBD at kende

Hvad er IBD, hvorfor får man det, hvordan kan det behandles – og ikke mindst, hvordan lever man et liv med IBD? Alt sammen vigtig viden, der er med til at forberede dig på din nye tilværelse. Jo mere du ved om sygdommen, symptomer og behandling, jo mere føler du dig i kontrol, og jo bedre vil du kunne holde de negative tanker væk.

IBD – søg hjælp

Det er en stor psykisk belastning at leve med en kronisk tarmsygdom, og det er ikke altid, du møder forståelse fra omverdenen. Hvis du føler dig nedtrykt og bange, kan du søge hjælp hos din læge for at få vurderet, om du kunne have gavn af at tale med nogen om det. Der findes psykologer, der er specialiseret i at hjælpe folk med at håndtere kroniske sygdomme. Spørg din læge til råds, hvis du har lyst til at høre mere.

Tal med andre om IBD

Du er ikke alene. Hvert år får mere end 1.300 danskere konstateret enten Crohns sygdom eller Colitis Ulcerosa – og der er omkring 53.000 danskere, der lever med sygdommen hver dag. Hos Colitis-Crohn foreningen kan du møde andre med IBD, ligesom du kan læse om deres erfaringer. Måske kan det hjælpe at vide, at der findes mange andre, der har gjort sig de samme tanker som dig? Og måske kan du blive inspireret af andres indstilling og tips og tricks til at få hverdagen til at fungere – med IBD.

[1] https://www.ced-trotzdem-ich.de/alltag-mit-ced/selbstmanagement