SPIS LANGSOMT
Spiser du lidt for hurtigt, er der risiko for, at du når at indtage langt mere mad, end du rent faktisk har brug for.
Artikel udgivet den 12-12-2022
RÅD NUMMER 8
Sæt god tid af til måltidet
Fra du åbner munden, tygger og synker, går der cirka 25 minutter, før maden optages i tarmen. Her frigives de hormoner, der signalerer mæthed til hjernen. Spiser du lidt for hurtigt, er der derfor risiko for, at du på den tid når at indtage langt mere mad, end du rent faktisk har brug for.
Når du spiser langsomt, vil du derfor naturligt indtage mindre mængder på de 25 minutter – og sandsynligvis vil det være en mængde, der i højere grad svarer til det, din krop egentlig har brug for. Det kan derfor være et forsøg værd at sætte god tid af til at spise og lade mætheden indfinde sig, inden du tømmer tallerkenen helt eller tager den næste portion.
Gode råd
- Er det svært at sætte tempoet ned, så kan du forsøge dig med følgende:
- Se på indholdet på din tallerken, inden du går i gang. Læg mærke til former og farver – og om der ernoget, der ser mere indbydende ud end andet. Start med det, du har mest lyst til at spise.
- Koncentrer dig om at smage og nyde maden.
- Læg mærke til konsistensen, når du tygger. For eksempel vil du erfare, at en champignon smutter,mens en nød knaser.
- Tag en bid, og læg så bestikket helt fra dig, mens du læner dig tilbage i stolen. Så undgår du atkomme til at skovle maden ind.
- Hold små pauser fra spisningen flere gange undervejs i måltidet.
Vælg mad, der skal tygges godt
Du vil automatisk også komme til at være længere tid om at spise din mad, hvis den består af uforarbejdede fødevarer som grove grøntsager. Det kan være gulerødder, kål eller æbler, der kræver mere tyggearbejde, end hvis du sætter tænderne i et stykke blødt, hvidt sandwichbrød.
At tygge sin mad tilstrækkeligt har ikke bare en positiv virkning på vægten, det er også godt for fordøjelsen – og det kan være særligt vigtigt, når man lever med IBD.
Hvis man tygger maden for lidt, lader man store, uforarbejdede fødevarepartikler passere ned i maven og videre gennem tarmene – og det kan faktisk være med til at forårsage problemer med både fordøjelsen og helbredet.
Følg med i næste uge, hvor det skal handle om at spise med nærvær – også kendt som mindful spisning.
Kilde: 10 veje til vægttab. Sundhedsstyrelsen og Komiteen for Sundhedsoplysning, 3. udgave, 1. oplag, 2019