fbpx

5-aminosalicylsyre mod colitis ulcerosa

Hvem kan blive behandlet med 5-aminosalicylsyre?

De fleste med let eller moderat colitis ulcerosa bliver i første omgang behandlet med 5-ASA-præparater, også kaldet 5-aminosalicylsyre eller aminosalicylater. Har du colitis ulcerosa i svær grad, kombinerer eller erstatter man ofte 5-asa med kraftigere behandling som immunmodulerende eller biologisk behandling.

5-ASA er det aktive virkningsstof i behandlingen. 5-ASA-lægemidler bliver ikke brugt til behandling af Crohns sygdom, da den nyeste viden på området viser, at 5-asa ikke virker væsentlig på den sygdom.

Man kan tåle behandling med 5-ASA i lang tid, og faktisk lige så længe den virker mod betændelsen, og både lægen og du vurderer, at det giver mening af fortsætte. Desuden kan man også kombinere den med andre typer medicin – fx kortikosteroider, som anvendes, hvis du undervejs i forløbet pludselig får et udbrud.

Hvordan virker 5-aminosalicylsyre?

5-asa har en antiinflammatorisk virkning. Behandlingen virker lokalt i tarmens betændte slimhinde.

Hvilke typer af behandling med 5-aminosalicylsyre findes der mod colitis ulcerosa?

5-ASA kan gives på forskellige måder for eksempel som tabletter, stikpiller, klysma (rektalvæske), pulver, væske eller skum afhængigt af, hvor i tarmen betændelsen sidder. Da colitis ulcerosa næsten altid involverer endetarmen og derudover kan involvere dele af eller hele tyktarmen, vil man ofte behandle lokalt med stikpiller, skumpræparater eller klysma. På den måde sikrer man, at behandlingen virker, hvor den skal, så hurtigt som muligt.[1]

Stikpiller

Hvis sygdommen primært sidder i endetarmen, eller er placeret i området omkring de nederste 15-20 cm, vil du typisk få stikpiller for at opnå effektiv lokal virkning i endetarmsområdet[2][3].

Klysma (rektalvæske)

Klysma er en væske, der hældes ind i endetarmen, og det vælges til behandling, når sygdommen sidder i den venstre side af tyktarmen. Det kan nå lidt længere op i tarmen end stikpiller og skum. Klysma bliver ofte givet som kur i 4-6 uger. Det er vigtigt at tage kuren til ende, selvom symptomerne muligvis forsvinder undervejs[4].

Skum

Skum virker på samme måde som klysma og bliver typisk brugt som et alternativ, hvis det er svært at holde på klysma[5] [6].

Tabletter

Hvis der er betændelse i hele tyktarmen, eller det meste af den, vil du typisk få medicin i tabletform.

Pulver

Pulver indtages gennem munden ved at det lægges bagest på tungen og skylles ned med vand.

Bivirkninger ved 5-aminosalicylsyre

Der kan være bivirkninger ved 5-aminosalicylsyre[7], som især optræder i starten af behandlingen. Det kan være:

  • Kvalme og dårlig appetit
  • Opkastninger
  • Hovedpine
  • Hududslæt og hårtab
  • Brændende fornemmelse i brystet
  • Påvirkning af leverfunktionen
  • Diarré, som dog er sjældent

Næste skridt i behandlingen af colitis ulcerosa

Hvis du slet ikke kan tåle behandling med 5-ASA og har mange bivirkninger, eller det ikke virker tilstrækkeligt, kan det være nødvendigt at skifte behandling.

Afhængigt af din sygdoms sværhedsgrad, vil næste skridt i dit behandlingsforløb være behandling med immunmodulerende lægemidler. Læs mere om det her.

 

[1] http://www.sydvestjysksygehus.dk/wm426648

[2] http://svs.dk/wm426648

[3] http://www.sydvestjysksygehus.dk/wm426648

[4] https://ccf.dk/upload/File/Information/Informationshafter/Vard_at_vide_om_IBD_2015.pdf

[5] http://svs.dk/wm426648

[6] https://ccf.dk/upload/File/Information/Informationshafter/Vard_at_vide_om_IBD_2015.pdf

[7] https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/mave-og-tarm/sygdomme/inflammatorisk-tarmsygdom/colitis-ulcerosa-behandling/